1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Funchal. Transfer do hotelu. W zależności od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
3. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): 1. Wycieczka do centrum wyspy: przejazd kolejką linową ponad dachami miasta FUNCHAL. Zwiedzanie: sanktuarium Matki Boskiej na wzgórzu Monte, ogród tropikalny z roślinnością reliktową i endemiczną Madery. Malownicza górska droga prowadzi do serca wyspy, gdzie z tarasów panoramicznych Eira do Serrado można podziwiać wspaniały widok na górskie przepaście. Przejazd do ustronnej wioski w Dolinie Zakonnic i degustacja lokalnego specjału – likierów kasztanowych. Dalej trasa prowadzi do Camara de Lobos – typowej wioski rybackiej, ulubionego miejsca Winstona Churchilla. Dla chętnych (za dodatkową opłatą na miejscu): szalony zjazd wiklinowymi saniami ze wzgórza Monte. 2. Wycieczka na wyspę PORTO SANTO (maj-listopad): przeprawa promowa na wyspę Porto Santo położoną około 40 km na północny wschód od wybrzeży Madery, podczas której podziwiać można wspaniałe widoki. Zejście na ląd. Postój w punkcie widokowym, skąd roztacza się wspaniały widok na okolicę. Przejazd do Vila Baleira, stolicy wyspy, która zachwyca niepowtarzalną atmosferą. Czas wolny na indywidualne zwiedzanie i wypoczynek na pięknej piaszczystej plaży o długości 9 km. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Całodniowa wycieczka po zachodniej części wyspy. Wspaniała okazja do podziwiania zatoki Funchal z punktu widokowego na drugim co do wysokości w Europie klifie CABO GIRÃO (589 m n.p.m.). Przejazd przez rybacką wioskę RIBEIRA BRAVA. Spacer po malowniczej okolicy, kamienista plaża, pozostałości niewielkiego fortu z XVII w., kościół św. Benedykta. Następnie przejazd do nadmorskiej miejscowości MADALENA DO MAR i spacer przez pola bananowe. Dalej trasa prowadzi do miejscowości CALHETA. Zwiedzanie przetwórni trzciny cukrowej – poznanie procesu produkcji aguardente wraz z jego historycznym tłem, zakończone degustacją lokalnego rumu. Przejazd przez niezwykły PŁASKOWYŻ PAUL DA SERRA, nazywany górskim wrzosowiskiem lub tundrą maderyjską. Wizyta w popularnym kurorcie PORTO MONIZ, gdzie można podziwiać naturalne baseny lawowe. Na koniec przejazd nad PRZEŁĘCZ ENCUMENADA, znajdującą się między dwiema najgłębszymi na wyspie dolinami. Postój w punkcie widokowym, skąd roztacza się wspaniały widok na północne i południowe wybrzeże. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
5. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
6. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Zwiedzanie FUNCHAL, stolicy wyspy. Wjazd na punkt widokowy PICO DOS BARCELOS (355 m n.p.m.), skąd roztacza się wspaniała panorama miasta. Spacer: okolice portu, XV-wieczna katedra w stylu manuelińskim, budynek parlamentu Madery, cytadela św. Wawrzyńca. Wizyta w słynnej winiarni The Old Blandy Wine Lodge, założonej przez Johna Blandy’ego, który zapoczątkował trwającą do dziś tradycję winiarską na wyspie. Zapoznanie się z procesem produkcji i historią, degustacja wyjątkowego maderyjskiego wina, które swój niepowtarzalny smak zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Wizyta na targu miejskim, najbardziej kolorowej części miasta. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
8. dzień.
W zależności od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, przejazd na lotnisko, transfer do wybranego hotelu.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: FNCSTRE
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Funchal. Transfer do hotelu. W zależności od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
3. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): 1. Wycieczka do centrum wyspy: przejazd kolejką linową ponad dachami miasta FUNCHAL. Zwiedzanie: sanktuarium Matki Boskiej na wzgórzu Monte, ogród tropikalny z roślinnością reliktową i endemiczną Madery. Malownicza górska droga prowadzi do serca wyspy, gdzie z tarasów panoramicznych Eira do Serrado można podziwiać wspaniały widok na górskie przepaście. Przejazd do ustronnej wioski w Dolinie Zakonnic i degustacja lokalnego specjału – likierów kasztanowych. Dalej trasa prowadzi do Camara de Lobos – typowej wioski rybackiej, ulubionego miejsca Winstona Churchilla. Dla chętnych (za dodatkową opłatą na miejscu): szalony zjazd wiklinowymi saniami ze wzgórza Monte. 2. Wycieczka na wyspę PORTO SANTO (maj-listopad): przeprawa promowa na wyspę Porto Santo położoną około 40 km na północny wschód od wybrzeży Madery, podczas której podziwiać można wspaniałe widoki. Zejście na ląd. Postój w punkcie widokowym, skąd roztacza się wspaniały widok na okolicę. Przejazd do Vila Baleira, stolicy wyspy, która zachwyca niepowtarzalną atmosferą. Czas wolny na indywidualne zwiedzanie i wypoczynek na pięknej piaszczystej plaży o długości 9 km. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Całodniowa wycieczka po zachodniej części wyspy. Wspaniała okazja do podziwiania zatoki Funchal z punktu widokowego na drugim co do wysokości w Europie klifie CABO GIRÃO (589 m n.p.m.). Przejazd przez rybacką wioskę RIBEIRA BRAVA. Spacer po malowniczej okolicy, kamienista plaża, pozostałości niewielkiego fortu z XVII w., kościół św. Benedykta. Następnie przejazd do nadmorskiej miejscowości MADALENA DO MAR i spacer przez pola bananowe. Dalej trasa prowadzi do miejscowości CALHETA. Zwiedzanie przetwórni trzciny cukrowej – poznanie procesu produkcji aguardente wraz z jego historycznym tłem, zakończone degustacją lokalnego rumu. Przejazd przez niezwykły PŁASKOWYŻ PAUL DA SERRA, nazywany górskim wrzosowiskiem lub tundrą maderyjską. Wizyta w popularnym kurorcie PORTO MONIZ, gdzie można podziwiać naturalne baseny lawowe. Na koniec przejazd nad PRZEŁĘCZ ENCUMENADA, znajdującą się między dwiema najgłębszymi na wyspie dolinami. Postój w punkcie widokowym, skąd roztacza się wspaniały widok na północne i południowe wybrzeże. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
5. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
6. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Zwiedzanie FUNCHAL, stolicy wyspy. Wjazd na punkt widokowy PICO DOS BARCELOS (355 m n.p.m.), skąd roztacza się wspaniała panorama miasta. Spacer: okolice portu, XV-wieczna katedra w stylu manuelińskim, budynek parlamentu Madery, cytadela św. Wawrzyńca. Wizyta w słynnej winiarni The Old Blandy Wine Lodge, założonej przez Johna Blandy’ego, który zapoczątkował trwającą do dziś tradycję winiarską na wyspie. Zapoznanie się z procesem produkcji i historią, degustacja wyjątkowego maderyjskiego wina, które swój niepowtarzalny smak zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Wizyta na targu miejskim, najbardziej kolorowej części miasta. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
8. dzień.
W zależności od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, przejazd na lotnisko, transfer do wybranego hotelu.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: FNCSTRE