1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Funchal. Transfer do hotelu. Zależnie od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do centrum wyspy: przejazd kolejką linową ponad dachami FUNCHAL na WZGÓRZE MONTE. Zwiedzanie: sanktuarium Matki Boskiej, ogród tropikalny z roślinnością reliktową i endemiczną Madery. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): szalony zjazd wiklinowymi saniami. Malownicza górska droga prowadzi do serca Madery, gdzie z tarasów panoramicznych EIRA DO SERRADO można podziwiać wspaniały widok na górskie przepaście. Obiad. Przejazd do ustronnej wioski w DOLINIE ZAKONNIC i degustacja lokalnego specjału – likierów kasztanowych. Dalej trasa prowadzi do CAMARA DE LOBOS, typowej wioski rybackiej, ulubionego miejsca Winstona Churchilla. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Całodniowa wycieczka po zachodniej części wyspy. Wspaniała okazja do podziwiania zatoki Funchal z punktu widokowego na drugim co do wysokości w Europie klifie CABO GIRÃO (589 m n.p.m.). Przejazd przez rybacką wioskę RIBEIRA BRAVA, której nazwa w tłumaczeniu oznacza Dziką Rzekę. Spacer po malowniczej okolicy: kamienista plaża, pozostałości niewielkiego fortu z XVII w., kościół św. Benedykta. Przejazd nad PRZEŁĘCZĄ ENCUMENADA, znajdującą się między dwiema najgłębszymi na wyspie dolinami. Postój w punkcie widokowym, skąd roztacza się wspaniały widok na północne i południowe wybrzeże. Przejazd do małej miejscowości CALHETA. Zwiedzanie przetwórni trzciny cukrowej – poznanie procesu przetwarzania trzciny cukrowej wraz z jego historycznym tłem, zakończone degustacją rumu. Przejazd do PORTO MONIZ, popularnego kurortu, gdzie można podziwiać naturalne baseny skalne. Obiad. Wspinaczka na niezwykły PŁASKOWYŻ PAUL DA SERRA, nazywany górskim wrzosowiskiem lub tundrą maderyjską. Część trasy prowadzi przez prastary las laurowy objęty patronatem UNESCO. Postój w MADALENA DO MAR, spokojnym nadmorskim kurorcie. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Zwiedzanie FUNCHAL, stolicy Madery. Wjazd na punkt widokowy PICO DOS BARCELOS (355 m n.p.m.), skąd roztacza się wspaniała panorama miasta. Spacer: okolice portu, XV-wieczna katedra w stylu manuelińskim, budynek parlamentu Madery, cytadela św. Wawrzyńca. Wizyta w słynnej winiarni The Old Blandy Wine Lodge, założonej przez Johna Blandy’ego, który zapoczątkował trwającą do dziś tradycję winiarską na wyspie. Poznanie procesu produkcji i historii wina madera. Degustacja wyjątkowego maderyjskiego wina, które niepowtarzalny smak zawdzięcza między innymi leżakowaniu w dębowych beczkach. Wizyta na słynnym targu miejskim Mercado dos Lavradores, najbardziej kolorowej części miasta. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wizyta w ogrodzie botanicznym Quinta do Palheiro w posiadłości rodziny Blandy z urzekającą roślinnością sprowadzoną z całego świata, zaaranżowanym w stylu XIX-wiecznych dworów angielskich. Wjazd na PICO DE ARIEIRO – trzeci co do wielkości szczyt Madery (1818 m n.p.m.), z którego przy dobrych warunkach pogodowych można dostrzec koronę wyspy i spektakularne górskie pejzaże. Spacer lewadą przez prastary LAS LAURISSILVA. Obiad. Wizyta w unikalnym skansenie tradycyjnych domków krytych strzechą w wiosce SANTANA, podziwianie klifowego krajobrazu PÓŁWYSPU ŚW. WAWRZYŃCA, punkty widokowe z panoramą Orlej Skały, wysp Porto Santo, Desertas i pasa startowego lotniska wspartego na 180 kolumnach. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
8. dzień.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, przejazd na lotnisko, transfer do wybranego hotelu.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: FNCMADE
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Funchal. Transfer do hotelu. Zależnie od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do centrum wyspy: przejazd kolejką linową ponad dachami FUNCHAL na WZGÓRZE MONTE. Zwiedzanie: sanktuarium Matki Boskiej, ogród tropikalny z roślinnością reliktową i endemiczną Madery. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): szalony zjazd wiklinowymi saniami. Malownicza górska droga prowadzi do serca Madery, gdzie z tarasów panoramicznych EIRA DO SERRADO można podziwiać wspaniały widok na górskie przepaście. Obiad. Przejazd do ustronnej wioski w DOLINIE ZAKONNIC i degustacja lokalnego specjału – likierów kasztanowych. Dalej trasa prowadzi do CAMARA DE LOBOS, typowej wioski rybackiej, ulubionego miejsca Winstona Churchilla. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Całodniowa wycieczka po zachodniej części wyspy. Wspaniała okazja do podziwiania zatoki Funchal z punktu widokowego na drugim co do wysokości w Europie klifie CABO GIRÃO (589 m n.p.m.). Przejazd przez rybacką wioskę RIBEIRA BRAVA, której nazwa w tłumaczeniu oznacza Dziką Rzekę. Spacer po malowniczej okolicy: kamienista plaża, pozostałości niewielkiego fortu z XVII w., kościół św. Benedykta. Przejazd nad PRZEŁĘCZĄ ENCUMENADA, znajdującą się między dwiema najgłębszymi na wyspie dolinami. Postój w punkcie widokowym, skąd roztacza się wspaniały widok na północne i południowe wybrzeże. Przejazd do małej miejscowości CALHETA. Zwiedzanie przetwórni trzciny cukrowej – poznanie procesu przetwarzania trzciny cukrowej wraz z jego historycznym tłem, zakończone degustacją rumu. Przejazd do PORTO MONIZ, popularnego kurortu, gdzie można podziwiać naturalne baseny skalne. Obiad. Wspinaczka na niezwykły PŁASKOWYŻ PAUL DA SERRA, nazywany górskim wrzosowiskiem lub tundrą maderyjską. Część trasy prowadzi przez prastary las laurowy objęty patronatem UNESCO. Postój w MADALENA DO MAR, spokojnym nadmorskim kurorcie. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Zwiedzanie FUNCHAL, stolicy Madery. Wjazd na punkt widokowy PICO DOS BARCELOS (355 m n.p.m.), skąd roztacza się wspaniała panorama miasta. Spacer: okolice portu, XV-wieczna katedra w stylu manuelińskim, budynek parlamentu Madery, cytadela św. Wawrzyńca. Wizyta w słynnej winiarni The Old Blandy Wine Lodge, założonej przez Johna Blandy’ego, który zapoczątkował trwającą do dziś tradycję winiarską na wyspie. Poznanie procesu produkcji i historii wina madera. Degustacja wyjątkowego maderyjskiego wina, które niepowtarzalny smak zawdzięcza między innymi leżakowaniu w dębowych beczkach. Wizyta na słynnym targu miejskim Mercado dos Lavradores, najbardziej kolorowej części miasta. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wizyta w ogrodzie botanicznym Quinta do Palheiro w posiadłości rodziny Blandy z urzekającą roślinnością sprowadzoną z całego świata, zaaranżowanym w stylu XIX-wiecznych dworów angielskich. Wjazd na PICO DE ARIEIRO – trzeci co do wielkości szczyt Madery (1818 m n.p.m.), z którego przy dobrych warunkach pogodowych można dostrzec koronę wyspy i spektakularne górskie pejzaże. Spacer lewadą przez prastary LAS LAURISSILVA. Obiad. Wizyta w unikalnym skansenie tradycyjnych domków krytych strzechą w wiosce SANTANA, podziwianie klifowego krajobrazu PÓŁWYSPU ŚW. WAWRZYŃCA, punkty widokowe z panoramą Orlej Skały, wysp Porto Santo, Desertas i pasa startowego lotniska wspartego na 180 kolumnach. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. dzień.CZAS WOLNY
Śniadanie. Czas wolny – wypoczynek w hotelu lub udział w wycieczkach fakultatywnych. Kolacja, nocleg.
8. dzień.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, przejazd na lotnisko, transfer do wybranego hotelu.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: FNCMADE