
Study Tour: Sycylia - Kalabria jako "Królowe Południa"
Pod takim tytułem rozpoczęliśmy przygodę, która trwała od 16 do 23 maja 2009 r. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od największej z wysp włoskich – Sycylii, gdzie spędziliśmy 4 dni. Następnie przepłynęliśmy promem przez przesmyk Messyny do Kalabrii, gdzie przez kolejne 4 dni poznawaliśmy bazę hotelową, zwiedzaliśmy symboliczne miejsca, spotkaliśmy ciekawych ludzi a także zapoznaliśmy się z tradycjami i folklorem południowych Włoch.
A oto relacje uczestników naszego wyjazdu:
Sycylia to różnorodność pod wieloma względami, znaleźć na niej można chyba wszystko: górzyste krajobrazy i dominującą nad nimi śpiącą Etnę, przepiękne plaże, na które można spojrzeć na przykład z tarasów kosmopolitycznej, uroczej Taorminy. Jest to dobra propozycja zarówno dla leniuchów jak i dla obieżyświatów, chociaż nie sądzę by osoby nastawione na bierny wypoczynek nie dały się skusić choćby na zwiedzanie wąskich uliczek Palermo czy Cefalu. Na Sycylii nie można się nudzić !!!
Kalabria - no cóż, tam czas się zatrzymuje, co można odczuć podczas dłuższego pobytu. Wszystko
jest takie naturalne, spokój, cisza. Warto tam pojechać by podziwiać przepiękne krajobrazy, majestatyczne góry a u ich stóp CUDOWNE białe plaże i lazurowe morze. Warto by było jeszcze kiedyś zgubić się w wąskich uliczkach Tropei by zasmakować pysznych dań regionalnej kuchni.

Beata Popiołek (ITAKA Warszawa)



Kalabria jest według mnie krainą dla osób poszukujących spokojnego wypoczynku i wytchnienia od zgiełku wielkich miast. Nie brakuje tu jednak interesujących miejsc i pięknych krajobrazów. Głównie na uwagę zasługuje Tropea - miasto zbudowane na klifie, z przepiękną, białą plażą znajdującą się poniżej klifu. Główną wizytówką miasta jest Kościół na wyspie. W miejscowych sklepach warto zakupić specjały charakterystyczne dla tego regionu Włoch np.: marmoladę z czerwonej cebuli lub czekoladę z ostrą
papryczką peperoncino. Warto też odwiedzić miasteczka Altomonte, Morano Calabro i Pizzo Calabro - to doskonałe miejsca dla wielbicieli starych kościołów i twierdz. Z kolei zwolennicy dużych kurortów, życia nocnego i zakupów nie mogą pominąć portowego miasta Reggio di Calabria.

Ania Górazdowka (ITAKA Infolinia)

Edyta Grabowska (ITAKA Wrocław)
Sycylia jest skarbnicą oryginalnych zabytków, oazą dla wielbicieli piaszczystych plaż i fotografii.Sycylijczycy sąbardzo przyjaźni w stosunku do turystów. Podróżowanie autokarem/samochodem po Sycylii (zwłaszcza po północnej części wyspy), w porównaniu z podróżowaniem po Polsce, to sama przyjemność. Wspaniałe wielopasmowe autostrady, częściowo bezpłatne, praktycznie bez ograniczenia prędkości. Należy też pamiętać o sieście w godzinach: 12.00-16.00, która dotyczy nie tylko sklepów, ale także zabytków. Boska kuchnia sycylijska - ciepły klimat gwarantuje niesamowicie słodkie i soczyste owoce i warzywa. Pistacje, migdały, oliwki, pomidory, bakłażany, brokuły, a do tego sporo świeżych ziół, w szczególności bazylii, tymianku i mięty, oliwa z oliwek, owoce morza, regionalne białe wino CIRO. Każdy, kto odwiedzi Sycylię nie może zapomnieć o spróbowaniu wyśmienitej kuchni, wspaniałych wyrobów
cukierniczych oraz wyśmienitej kawy. Decydując się na wypoczynek na Kalabrii możemy być pewni kryształowo czystej wody oraz wspaniałych piaszczysto-żwirkowych plaż, a także majestatycznych gór z niedostępnymi szczytami. Region ten nie jest jeszcze masowo odwiedzany przez turystów. Cisza, spokój oraz piękne widoki dają komfort pełnego wypoczynku.

Kalabria może się okazać strzałem w dziesiątkę dla globtroterów lubiących piesze wycieczki po górzystych terenach oraz wyprawy do pobliskich miejscowości, które zachwycają swą architekturą. Z Kalabrii pochodzi Ciro, czerwone wino, które podawano zwycięzcom olimpijskim. Pod koniec XVI wieku Arabowie sprowadzili tu z Azji bakłażany, warzywo, bez którego trudno sobie wyobrazić kalabryjską kuchnię. Stąd pochodzi również słynna czerwona cebula: cipolla rossa di Tropea a także ostra papryka - peperoncino, która jest nieodzownym składnikiem słynnej kremowej, ostrej kiełbasy nduja. Niezwykle ważny dla tego regionu jest także chleb, rośliny strączkowe i oczywiście skarby morza.
Natalia Tarasek (ITAKA Legnica)