Offer advantages
- bajeczne krajobrazy Prowansji
- degustacja lokalnych specjałów
- kameralny hotel z basenem
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Francji.
2. DZIEŃ.
Przyjazd do SAINT-ANDIOL, położonego w sercu Prowansji, w dolinie Durance. Zakwaterowanie w hotelu Lou Mistralou. Czas wolny na odpoczynek, kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do BEAUMES-DE-VENISE. Wizyta na kolorowym i pachnącym miejscowym targu. Beaumes-de-Venise słynie z wyśmienitych win, przede wszystkim ze słodkiego muskatu o aromacie cytrusów i posmaku rodzynek, pijanego jako chłodny aperitif. Degustacja wina w miejscowej winnicy. Przejazd do Moulin à huile de la Balméenne, młyna, gdzie tłoczy się oliwę. Zwiedzanie młyna i degustacja oliwy, zielonych oliwek i tapenady - pasty z oliwek, kaparów i anchois. Przejazd do miasteczka GIGONDAS, cenionego za bogate w smaku wino. Powrót do hotelu i nocleg.
4. DZIEŃ.
Wczesne śniadanie. Przejazd do SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, położonego u podnóża niskich szczytów Alpilles. W historię tego miasta wpisały się dwie wielkie postacie - Vincent van Gogh i Nostradamus. Zwiedzanie: klasztor Saint-Paul-de-Mausole, w którym przebywał van Gogh po obcięciu sobie ucha; Glanum - ruiny rzymskiego miasta. Następnie wyjazd do LES BAUX-DE-PROVENCE, miasta leżącego na odnodze wapiennego pasma górskiego Alpilles. Największą atrakcją tej miejscowości są ruiny zamku-twierdzy wzniesionego na grzbiecie skalnym przez Panów Baux, uważających się za potomków Baltazara, jednego z Trzech Mędrców. Przejazd do PONT DU GARD - trzypiętrowego odcinka rzymskiego akweduktu biegnącego z Uzès do Nîmes, przerzuconego nad rzeką Gardon. Następnie wyjazd do CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - z winnic tego małego miasteczka pochodzi najsławniejsze wino Côtes-du-Rhône. Spacer po Châteauneuf i degustacja wina w tutejszych piwnicach. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do poprzecinanego licznymi kanałami L’ISLE-SUR-LA-SORGUE. Krótka przechadzka po miasteczku opisanym w książce „Hotel Pastis” Petera Mayle’a; zwiedzanie kościoła Notre-Dame-des-Anges. Przejazd do FONTAINE-DE-VAUCLUSE, gdzie zobaczyć można jeden z cudów Prowansji - źródło rzeki Sorgue, zimą i wiosną wytryskujące z ogromną siłą z głębokiej rozpadliny nad miastem i od razu stające się rzeką. Spacer wzdłuż rzeki, wizyta w młynie produkującym papier czerpany. Następnie wyjazd do GORDES, malowniczej miejscowości położonej tarasowo wokół góry, na której szczycie wznosi się renesansowy zamek z XVI w. Czas wolny. Może to dobry moment na spróbowanie pastis? Ten pachnący anyżkiem trunek to jeden ze smaków Prowansji. Podawany z kostkami lodu i wodą jest idealny na gorące popołudnie. Spacer po LOURMARIN umieszczonym na liście najpiękniejszych miasteczek Francji. Wizyta na miejscowym cmentarzu, gdzie pochowany został najbardziej znany mieszkaniec Lourmarin - Albert Camus. Wizyta w La Ferme de Gerbaud, gospodarstwie specjalizującym się w uprawie aromatycznych ziół: tymianku, rozmarynu, szałwii, cząbru, oregano i lawendy. Na zakończenie spaceru po pachnących polach możliwość zakupu słynnej mieszanki prowansalskich ziół, lawendy i aromatyzowanej oliwy. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wypoczynek w hotelu. Dla chętnych wycieczka fakultatywna (za dodatkową opłatą na miejscu) do Villages Perchés w masywie Luberon. Program wycieczki: krótka wizyta w położonym na wzgórzu BONNIEUX z piękną zabudową, licznymi placykami i brukowanymi uliczkami. Z miasta rozpościera się przepiękna panorama na okoliczne wzniesienia, winnice, kolorowe pola i sady owocowe. Przejazd do LACOSTE, którego mieszkańcem był markiz de Sade. Ruiny zamku, który zamieszkiwał markiz, są aktualnie własnością słynnego projektanta i stylisty Pierre’a Cardina. Wyjazd do pięknego MENÉRBES, nad którym góruje zamek. Miejscowość zyskała sławę dzięki książkom Petera Mayle’a. Czas wolny w malowniczym OPPÈDE. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przyjazd do AWINIONU - miasta położonego na lewym brzegu Rodanu, otoczonego w całości średniowiecznymi murami obronnymi, dawnej siedziby arcybiskupów i papieży. Dziewięciogodzinne zwiedzanie miasta: majestatyczny Pałac Papieży, romańska katedra Notre-Dame, znany z piosenki most Saint Bénezét, malowniczy Place Crillon, Place de l’Horloge - centralny punkt miasta, z teatrem ratuszem, licznymi restauracjami, barami i kawiarniami. Kolacja. Wyjazd do Polski.
8. DZIEŃ.
Przyjazd do Polski.
23 września - Święto Gastronomii
5 noclegów w hotelu Lou Mistralou** z basenem, restauracją i tarasem; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań, 2 kolacje w hotelu (przystawka, danie główne, deser, lampka wina) i 1 kolacja w restauracjach FLUNCH (typu self-service) zgodnie z programem • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
- Bilety wstępu, lokalni przewodnicy i degustacje: ok. 100 EUR.
- Dopłata do wycieczki fakultatywnej w 6. dniu: ok. 16 EUR/os. (nie zawiera biletów wstępu i dodatkowych opłat: ok.10 EUR; wymagane min. 25 osób).
France
Elegancka i wyrafinowana, ma do zaoferowania zabytkowe miasta, piękne góry i wspaniałe kurorty. Najczęściej jednak odwiedzany jest Paryż – marzenie każdego. Być, zobaczyć, spacerować małymi uliczkami i szerokimi bulwarami, zachwycić się zapachami i przytulnymi kafejkami.
Ogólna ocena organizacji wycieczki
Customers have awarded:
- Program wycieczki/trasę
- Value for money
- Dobre wyżywienie
Mała wiedza przewodnika - Pani Ani z zakresu historii i kuchni Prowansji. Posługiwanie się wyłącznie cytatami z jednej książki Petera Mayle^a to stanowczo za mało. Przejeżdżając przez miasteczka (...)
Mała wiedza przewodnika - Pani Ani z zakresu historii i kuchni Prowansji. Posługiwanie się wyłącznie cytatami z jednej książki Petera Mayle^a to stanowczo za mało. Przejeżdżając przez miasteczka i wioski Prowansji w drodze do kolejnego celu podróży, oczekiwaliśmy, że przewodnik opowie coś o nich. Smaki Prowansji to nie tylko wino,olej i zioła. Dwie wspólne kolacje w hotelu,choć smaczne,pozostawiły niedosyt, zwłaszcza, że nie wykorzystano okazji i nie omówiono podawanych dań. Zabrakło degustacji miejscowych smakołyków, i tradycyjnych potraw oraz ich omówienia przez przewodnika.Zupełnym nieporozumieniem było zaproponowanie kolacji w jednej ze standardowych, tanich sieci gastronomicznych w dużym supermarkecie. Dobrym pomysłem było udanie się na miejscowy targ (dwukrotnie) i pozostawianie każdorazowo ok. 2 godzinnego czasu wolnego.
Z wycieczki jesteśmy zadowoleni, uwagi mamy tylko do pracy kierowców, którzy nieustannie mylili trasę, jeździli pod prąd, zawracali w miejscach do tego zakazanych (i (...)
Z wycieczki jesteśmy zadowoleni, uwagi mamy tylko do pracy kierowców, którzy nieustannie mylili trasę, jeździli pod prąd, zawracali w miejscach do tego zakazanych (i niebezpiecznych), pozostawiali w czasie jazdy otwarte własne schowki, w których były np. butelki mogące podczas ostrego hamowania spaść na pasażerów. Byliśmy na wielu wycieczkach i tym razem kierowcy byli zdecydowanie najgorsi.
Codziennie kierowcy pare razy gubili sie w trasie i zawracali.Pilot (p.Magda) nie potrafiła dojśc do zwidzanycg miesc. Do farmy ziołowej zawracaliśmy 4 razy. Gdy zwiedzane obiekty były w (...)
Codziennie kierowcy pare razy gubili sie w trasie i zawracali.Pilot (p.Magda) nie potrafiła dojśc do zwidzanycg miesc. Do farmy ziołowej zawracaliśmy 4 razy. Gdy zwiedzane obiekty były w górze, pilot wskazywała któredy iśc a sama nie wchodziła (najczesciej wchodziła do sklep z pieczywem). Znajomośc zwidzanych miejscowosci przez p.Magde była wysoce niezadawalająca. Regionalne laboratorium pomyliła z winiarnia, w której była degustacja. Zmieniała program wycieczki i w jednym dniu były wszystkie degustacje. W Loumarin nie zwiedziliśmy zamku, bo było juz po godz. 12 i była przerwa(jak zawsze), ale po błdzeniach codziennych nie mozna było na cza zdążyc. Hotel tez nie spełniał oczekiwań, ale na poprzedniej wycieczce juz tam byłam i nie byłam zaskoczona. Zaskoczyła mnie jedynie nieuprzejma obsługa, gdy ostatnia kolacja w hotelu został podana po godzinie i tyle trzeba było czekac aby osłużeni zostali inni goście , którzy przjeżdżali jedynie na kolacje. Śniadania były kontynetalne jedynie dla wycieczkowiczó- kierowcy i pilot mieli sniadania serowane w osobnej sali !? Na wycieczki z Itaka jeżdże od 4 lat , w tym roku byłam z Wami na Maderze no i we Francji, w której byłam z Wami trzeci raz. Jeszcze takiej wycieczki to nie miałam izeby to było w ulubionej Prowansji. Pozostałe wycieczki miały wspaniałych pilotów i niezawodnych kierowców. Tu było fatalnie. Przytoczone powyżej fakty to tylko ułamek. Na wycieczce było sporo osób jadących po raz pierwszy z Itaka i wyrażali się, iż juz nigdy nie wybiora waszego biura. Ja mam nadzieje ,że to była fatalna wpadka i zostanawyciagniete z tego wnioski. Prosze o informację i wyjasnienie z jakich powodów wybraliście Państwo tak niekompetentną obsługę.
autokar podstawiony z pełnym śmierdzącym nieczynnym wc!!!!i połamanymi fotelami nie odchylającymi sie do tyłu!!kierowcy wielokrotnie cofali błądząc po uliczkach,basen czynny do 19 !!więc po (...)
autokar podstawiony z pełnym śmierdzącym nieczynnym wc!!!!i połamanymi fotelami nie odchylającymi sie do tyłu!!kierowcy wielokrotnie cofali błądząc po uliczkach,basen czynny do 19 !!więc po zwiedzaniu nie było mozliwości korzystania z niego,pilotka p. MAGDA sympatyczna i troskliwa,wielokrotnie przekraczalismy Rodan krecąc sie po okolicy wiele razy tymi samymi trasami za co mozna bylo w tym czasie obejrzeć MARSYLIĘ!!za te km a nie bylo w planie wielka szkoda!!!!!!ogólnie widoki piekne i rejon bajkowy a kolacje 2 w hotelu ładnie podane i smaczne
program dla prawdziwych frankofili, ale również inne osoby będą programem zachwycone. Co najważniejsze w wycieczkach to to, że każda opatrzona tematem i to jest odzwierciedlone w (...)
program dla prawdziwych frankofili, ale również inne osoby będą programem zachwycone. Co najważniejsze w wycieczkach to to, że każda opatrzona tematem i to jest odzwierciedlone w programie. Urocze miejsca, wręcz 'perełki' Prowansji zaproponowano w programie. Jestem zachwycona każdym dniem. Wierzę, że w przyszłym roku ponownie zaproponujecie Państwo równie ciekawe tematyczne wycieczki. Pozdrawiem

Saint-Andiol • Beaumes-de-Venise • Gigondas • Saint-Rémy-de-Provence • Les Baux-de-Provence • Pont du Gard • Châteauneuf-du-Pape • L’Isle-sur-la-Sorgue • Fontaine-de-Vaucluse • Gordes • Lourmarin • Bonnieux • Lacoste • Ménerbes • Oppède • Awinion
Znakomite połączenie wycieczki objazdowej z wczasami! 5 noclegów w kameralnym hotelu z basenem w centrum Prowansji, blisko legendarnego Awinionu. Codziennie w programie najpiękniejsze zakątki Prowansji, pełne wrażeń dni w regionie słońca, wina, historii i doskonałej kuchni. W cenie 2 kolacje w hotelu, podczas których serwowane będą takie przysmaki, jak prowansalska zupa rybna, lokalne przystawki, białe i różowe wino. Jednym z deserów będzie crème brûlée à la lavande! Bardzo ciekawy i urozmaicony autorski program, przygotowany z myślą o pasjonatach Francji, którzy pragną poznać jej najpiękniejsze regiony. Łączna trasa we Francji: ok. 2000 km.
PLAN WYCIECZKI
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Francji.
2. DZIEŃ.
Przyjazd do SAINT-ANDIOL, położonego w sercu Prowansji, w dolinie Durance. Zakwaterowanie w hotelu Lou Mistralou. Czas wolny na odpoczynek, kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do BEAUMES-DE-VENISE. Wizyta na kolorowym i pachnącym miejscowym targu. Beaumes-de-Venise słynie z wyśmienitych win, przede wszystkim ze słodkiego muskatu o aromacie cytrusów i posmaku rodzynek, pijanego jako chłodny aperitif. Degustacja wina w miejscowej winnicy. Przejazd do Moulin à huile de la Balméenne, młyna, gdzie tłoczy się oliwę. Zwiedzanie młyna i degustacja oliwy, zielonych oliwek i tapenady - pasty z oliwek, kaparów i anchois. Przejazd do miasteczka GIGONDAS, cenionego za bogate w smaku wino. Powrót do hotelu i nocleg.
4. DZIEŃ.
Wczesne śniadanie. Przejazd do SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, położonego u podnóża niskich szczytów Alpilles. W historię tego miasta wpisały się dwie wielkie postacie - Vincent van Gogh i Nostradamus. Zwiedzanie: klasztor Saint-Paul-de-Mausole, w którym przebywał van Gogh po obcięciu sobie ucha; Glanum - ruiny rzymskiego miasta. Następnie wyjazd do LES BAUX-DE-PROVENCE, miasta leżącego na odnodze wapiennego pasma górskiego Alpilles. Największą atrakcją tej miejscowości są ruiny zamku-twierdzy wzniesionego na grzbiecie skalnym przez Panów Baux, uważających się za potomków Baltazara, jednego z Trzech Mędrców. Przejazd do PONT DU GARD - trzypiętrowego odcinka rzymskiego akweduktu biegnącego z Uzès do Nîmes, przerzuconego nad rzeką Gardon. Następnie wyjazd do CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - z winnic tego małego miasteczka pochodzi najsławniejsze wino Côtes-du-Rhône. Spacer po Châteauneuf i degustacja wina w tutejszych piwnicach. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do poprzecinanego licznymi kanałami L’ISLE-SUR-LA-SORGUE. Krótka przechadzka po miasteczku opisanym w książce „Hotel Pastis” Petera Mayle’a; zwiedzanie kościoła Notre-Dame-des-Anges. Przejazd do FONTAINE-DE-VAUCLUSE, gdzie zobaczyć można jeden z cudów Prowansji - źródło rzeki Sorgue, zimą i wiosną wytryskujące z ogromną siłą z głębokiej rozpadliny nad miastem i od razu stające się rzeką. Spacer wzdłuż rzeki, wizyta w młynie produkującym papier czerpany. Następnie wyjazd do GORDES, malowniczej miejscowości położonej tarasowo wokół góry, na której szczycie wznosi się renesansowy zamek z XVI w. Czas wolny. Może to dobry moment na spróbowanie pastis? Ten pachnący anyżkiem trunek to jeden ze smaków Prowansji. Podawany z kostkami lodu i wodą jest idealny na gorące popołudnie. Spacer po LOURMARIN umieszczonym na liście najpiękniejszych miasteczek Francji. Wizyta na miejscowym cmentarzu, gdzie pochowany został najbardziej znany mieszkaniec Lourmarin - Albert Camus. Wizyta w La Ferme de Gerbaud, gospodarstwie specjalizującym się w uprawie aromatycznych ziół: tymianku, rozmarynu, szałwii, cząbru, oregano i lawendy. Na zakończenie spaceru po pachnących polach możliwość zakupu słynnej mieszanki prowansalskich ziół, lawendy i aromatyzowanej oliwy. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wypoczynek w hotelu. Dla chętnych wycieczka fakultatywna (za dodatkową opłatą na miejscu) do Villages Perchés w masywie Luberon. Program wycieczki: krótka wizyta w położonym na wzgórzu BONNIEUX z piękną zabudową, licznymi placykami i brukowanymi uliczkami. Z miasta rozpościera się przepiękna panorama na okoliczne wzniesienia, winnice, kolorowe pola i sady owocowe. Przejazd do LACOSTE, którego mieszkańcem był markiz de Sade. Ruiny zamku, który zamieszkiwał markiz, są aktualnie własnością słynnego projektanta i stylisty Pierre’a Cardina. Wyjazd do pięknego MENÉRBES, nad którym góruje zamek. Miejscowość zyskała sławę dzięki książkom Petera Mayle’a. Czas wolny w malowniczym OPPÈDE. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przyjazd do AWINIONU - miasta położonego na lewym brzegu Rodanu, otoczonego w całości średniowiecznymi murami obronnymi, dawnej siedziby arcybiskupów i papieży. Dziewięciogodzinne zwiedzanie miasta: majestatyczny Pałac Papieży, romańska katedra Notre-Dame, znany z piosenki most Saint Bénezét, malowniczy Place Crillon, Place de l’Horloge - centralny punkt miasta, z teatrem ratuszem, licznymi restauracjami, barami i kawiarniami. Kolacja. Wyjazd do Polski.
8. DZIEŃ.
Przyjazd do Polski.
WYDARZENIA:23 września - Święto Gastronomii
ŚWIADCZENIA: 5 noclegów w hotelu Lou Mistralou** z basenem, restauracją i tarasem; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań, 2 kolacje w hotelu (przystawka, danie główne, deser, lampka wina) i 1 kolacja w restauracjach FLUNCH (typu self-service) zgodnie z programem • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
- Bilety wstępu, lokalni przewodnicy i degustacje: ok. 100 EUR.
- Dopłata do wycieczki fakultatywnej w 6. dniu: ok. 16 EUR/os. (nie zawiera biletów wstępu i dodatkowych opłat: ok.10 EUR; wymagane min. 25 osób).
Practical information
Currently unavailable
- send an enquiry
- callcenter.tel_pl
- +48 77 4476707
- mon-fri: 8-17