phone mobile mobile pin heart heart user user Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane CB5DFB7F-C92F-41CB-9FB1-916D616FF3EC E0FBD33F-841B-452B-BF16-225B7D943904
Search Results Ognista Funana

Offer advantages

  • trzy wyspy Cabo Verde w tygodniowym programie: Santiago, Fogo, Sal
  • kolonialne miasteczka i egzotyczna przyroda
  • część posiłków blisko natury, wspaniała okazja do poznania lokalnej kuchni i zwyczajów

Ognista Funana Code: SIDPOLU

Route
PLN
Itaka
Cape Verde Islands

Ognista Funana

Code: SIDPOLU
Description

1. DZIEŃ
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria, zakwaterowanie. Kolacja w jednej z restauracji w miasteczku. Powrót do hotelu, nocleg.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko i przelot na Santiago, największą wyspę archipelagu. Przejazd do serca wyspy - miasta PRAIA, malowniczo położonego na skalnym płaskowyżu. Poznanie historii, geografii i życia codziennego na wyspie. Przejazd do CIDADE VELHA, najstarszego miasta Archipelagu Zielonego Przylądka z ponad 500-letnią historią, wpisanego na Listę UNESCO, a także pierwszego europejskiego miasta w tropikach.  Citade Velha odwiedzili m. in. Krzysztof Kolumb i Vasco da Gama. Zwiedzanie starego miasta i ruin fortecy, gdzie byli przetrzymywani niewolnicy przed załadunkiem na statki do Ameryki. Przerwa na obiad w formie suchego prowiantu. Powrót do hotelu, czas wolny, kolacja, nocleg.

7 noclegów w pensjonatach i hotelach**/***: 2 w Santa Maria (Sal), 2 w Praia (Santiago), 1 w Bangaeira (Fogo), 2 w Sao Filipe (Fogo) • 2 -os. pokoje z łazienkami; wyżywienie (serwowane): 7 śniadań, 4 obiady, 7 kolacji • przelot na trasie: Warszawa-Sal-Warszawa • przejazdy mini-busami • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

UWAGI:

Śniadanie. Całodzienna wycieczka po wyspie. Trasa rozpoczyna się w SAO DOMINGOS. Następnie droga prowadzi do ASSOMADA. Spacer po dynamicznie rozwijającym się miasteczku położonym w centrum wyspy, stanowiącym dobry punkt wypadowy na wycieczki. Wizyta na tętniącym życiem targowisku. Dalej przejazd przez góry SERRA MALAGUETA, skąd przy dobrej pogodzie można zobaczyć wyspę Fogo. Przejazd do TARRAFAL, obiad w restauracji rybnej nad morzem. Powrót do hotelu trasą wzdłuż wschodniego wybrzeża. Kolacja, nocleg.

Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na Fogo. Wyspa sprawia wrażenie nieprzystępnej twierdzy, jest tu aktywny wulkan Pico do Fogo, z którego wydobywa się dym od momentu ostatniej erupcji w 1995 r. Przejazd do CHA DAS CALDEIRAS, położonej na wulkanie drogą wśród stożków wulkanicznych i bloków zastygłej lawy. Obiad w formie suchego prowiantu. Wejście na szczyt małego wulkanu z miejscowym przewodnikiem (ok. 3 godz., niezbędne wygodne obuwie). Przejście do hotelu w Bangaeira, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

Śniadanie. Całodzienna wycieczka objazdowa po wyspie z przerwą w MOSTEIROS, drugim, co do wielkości mieście Fogo, zwanym również Igreja. Na trasie można podziwiać wiele interesujących gatunków roślin i plantacje kawy. Obiad nad morzem. Kąpiel w Salinas, zatoczkach, gdzie lawa uformowała naturalne baseny. Późnym popołudniem przejazd do SAO FILIPE, uważanego za najpiękniejsze miasteczko całego archipelagu. Zakwaterowanie w hotelu. Spacer po centrum i kolacja w restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

Śniadanie. Kontynuacja zwiedzania Sao Filipe, kolonialnego miasteczka, pełnego pastelowych domów w stylu sobrado – domów bogaczy, zbudowanych z szlachetnych gatunków drewna i kafelek sprowadzanych z Portugalii i zachodniej Afryki. Po południu transfer do ACHADA MALVA, rejonu rolniczego gdzie dojrzewają ananasy, truskawki i inne owoce. Spacer wśród pól uprawnych, poznanie sposobów nawadniania pól. Powrót do hotelu. Wyjście do restauracji na kolację. Powrót, nocleg.

Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal z międzylądowaniem na Santiago. Sal jest znana z pięknych piaszczystych plaż i doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych. Transfer do hotelu w SANTA MARIA, zakwaterowanie. Czas wolny – spacer po miasteczku, które ożywia się wieczorem, liczne knajpki rozbrzmiewają międzynarodowym gwarem i lokalną muzyką. Kolacja w stylowej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.

15 stycznia - obchody święta miasta Tarrafal.
kwiecień - Bandeira (flaga) de Sao Filipe - huczne obchody święta wyspy.

Region information
Region gallery

Cape Verde Islands

Cabo Verde to 10 wysp i 8 wysepek - każda z nich ma własną osobowość i jest warta odkrycia. Santo Antão to ojczyzna grogu, lokalnej odmiany rumu, São Vicente ma urokliwą stolicę Mindelo, zwaną „Małą Brazylią” od hucznie obchodzonego tu karnawału, jedną z najładniejszych na Wyspach a wyspa Sal – niekończące się plaże i turkusowe morze.

Location on the map Route

PLAN WYCIECZKI1. DZIEŃ
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria, zakwaterowanie. Kolacja w jednej z restauracji w miasteczku. Powrót do hotelu, nocleg.

2. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko i przelot na Santiago, największą wyspę archipelagu. Przejazd do serca wyspy - miasta PRAIA, malowniczo położonego na skalnym płaskowyżu. Poznanie historii, geografii i życia codziennego na wyspie. Przejazd do CIDADE VELHA, najstarszego miasta Archipelagu Zielonego Przylądka z ponad 500-letnią historią, wpisanego na Listę UNESCO, a także pierwszego europejskiego miasta w tropikach.  Citade Velha odwiedzili m. in. Krzysztof Kolumb i Vasco da Gama. Zwiedzanie starego miasta i ruin fortecy, gdzie byli przetrzymywani niewolnicy przed załadunkiem na statki do Ameryki. Przerwa na obiad w formie suchego prowiantu. Powrót do hotelu, czas wolny, kolacja, nocleg.

ŚWIADCZENIA: 7 noclegów w pensjonatach i hotelach**/***: 2 w Santa Maria (Sal), 2 w Praia (Santiago), 1 w Bangaeira (Fogo), 2 w Sao Filipe (Fogo) • 2 -os. pokoje z łazienkami; wyżywienie (serwowane): 7 śniadań, 4 obiady, 7 kolacji • przelot na trasie: Warszawa-Sal-Warszawa • przejazdy mini-busami • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

UWAGI:

3. DZIEŃ Śniadanie. Całodzienna wycieczka po wyspie. Trasa rozpoczyna się w SAO DOMINGOS. Następnie droga prowadzi do ASSOMADA. Spacer po dynamicznie rozwijającym się miasteczku położonym w centrum wyspy, stanowiącym dobry punkt wypadowy na wycieczki. Wizyta na tętniącym życiem targowisku. Dalej przejazd przez góry SERRA MALAGUETA, skąd przy dobrej pogodzie można zobaczyć wyspę Fogo. Przejazd do TARRAFAL, obiad w restauracji rybnej nad morzem. Powrót do hotelu trasą wzdłuż wschodniego wybrzeża. Kolacja, nocleg.

4. DZIEŃ Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na Fogo. Wyspa sprawia wrażenie nieprzystępnej twierdzy, jest tu aktywny wulkan Pico do Fogo, z którego wydobywa się dym od momentu ostatniej erupcji w 1995 r. Przejazd do CHA DAS CALDEIRAS, położonej na wulkanie drogą wśród stożków wulkanicznych i bloków zastygłej lawy. Obiad w formie suchego prowiantu. Wejście na szczyt małego wulkanu z miejscowym przewodnikiem (ok. 3 godz., niezbędne wygodne obuwie). Przejście do hotelu w Bangaeira, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

5. DZIEŃ Śniadanie. Całodzienna wycieczka objazdowa po wyspie z przerwą w MOSTEIROS, drugim, co do wielkości mieście Fogo, zwanym również Igreja. Na trasie można podziwiać wiele interesujących gatunków roślin i plantacje kawy. Obiad nad morzem. Kąpiel w Salinas, zatoczkach, gdzie lawa uformowała naturalne baseny. Późnym popołudniem przejazd do SAO FILIPE, uważanego za najpiękniejsze miasteczko całego archipelagu. Zakwaterowanie w hotelu. Spacer po centrum i kolacja w restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

6. DZIEŃ Śniadanie. Kontynuacja zwiedzania Sao Filipe, kolonialnego miasteczka, pełnego pastelowych domów w stylu sobrado – domów bogaczy, zbudowanych z szlachetnych gatunków drewna i kafelek sprowadzanych z Portugalii i zachodniej Afryki. Po południu transfer do ACHADA MALVA, rejonu rolniczego gdzie dojrzewają ananasy, truskawki i inne owoce. Spacer wśród pól uprawnych, poznanie sposobów nawadniania pól. Powrót do hotelu. Wyjście do restauracji na kolację. Powrót, nocleg.

7. DZIEŃ Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal z międzylądowaniem na Santiago. Sal jest znana z pięknych piaszczystych plaż i doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych. Transfer do hotelu w SANTA MARIA, zakwaterowanie. Czas wolny – spacer po miasteczku, które ożywia się wieczorem, liczne knajpki rozbrzmiewają międzynarodowym gwarem i lokalną muzyką. Kolacja w stylowej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

8. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.

WYDARZENIA: 15 stycznia - obchody święta miasta Tarrafal.
kwiecień - Bandeira (flaga) de Sao Filipe - huczne obchody święta wyspy.

 

 

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter