phone mobile mobile pin heart heart user user Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane CB5DFB7F-C92F-41CB-9FB1-916D616FF3EC E0FBD33F-841B-452B-BF16-225B7D943904
Search Results No stress i smacznego

Offer advantages

  • egzotyczne krajobrazy i cudowne plaże
  • trzy lekcje gotowania tradycyjnych potraw
  • zwiedzanie Mindelo - jednego z najładniejszych miast na Wyspach

No stress i smacznego Code: SIDSMAK

Route
PLN
Itaka
Cape Verde Islands

No stress i smacznego

Code: SIDSMAK
Description

1. DZIEŃ
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przelot na wyspę Sao Vicente. Wycieczka samochodami terenowymi open-jeep. Trasa rozpoczyna się w CALHAU, małej wsi rybackiej z piękną piaszczystą plażą, skąd w pogodny dzień można dostrzec wyspę Santa Luiza. Kolejnym punktem na trasie jest PRAIA GRANDE z pięknymi piaszczystymi plażami. Przejazd do BAIA DAS GATAS, miejscowości znanej z międzynarodowego festiwalu muzyki. Dalej trasa prowadzi na MONTE VERDE – wjazd na najwyższy szczyt wyspy z pięknymi widokami na Santo Antao. Przejazd do Mindello. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Kolacja w jednej z lokalnych restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

7 noclegów w pensjonatach i hotelach**/***: 2 w Santa Maria, 1 w Mindelo, 4 w Ponta do Sol • 2-os. pokoje z łazienkami • wyżywienie (serwowane): 7 śniadań, 6 obiadów, 4 kolacje • przelot na trasie: Warszawa-Sal-Warszawa • przejazdy mini-busami • promowanie: Mindelo – Porto Novo – Mindelo • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao (ok. 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękne widoki na wyspę Sao Vicente. Przejazd do krateru COVA. Prowadząca tam droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając niekiedy poziom powyżej chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych na świecie. Spacer po polach uprawnych znajdujących się we wnętrzu krateru. Przejazd do CHA DE MATO. Lekcja gotowania potrawy caldo de peixe w domu mieszkańca wyspy. Potrawa składa się z: manioku, zielonego banana, drzewa chlebowego, kapusty, ryby i przypraw. Przygotowanie składników, m.in. obieranie zielonego banana, co okazuje się nie takie proste. Potrawa trafia do wielkiego gara nad ogniskiem, gdzie gotuje się ok. godziny. W tym czasie uczestnicy biorą udział w wycieczce po okolicy wśród kanionów o widowiskowych formach skalnych. Po spacerze zaostrzającym apetyt, degustacja potrawy. Transfer do PONTA DO SOL z portem rybackim, najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Wyjście do malowniczo położonej restauracji Por de Sol Arte. Kolacja przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.

Śniadanie. Transfer do wioski COCULI, położonej na przecięciu dwóch wąwozów: Grande i Figueiral. Kolejna lekcja gotowania w domu mieszkańca wyspy: catchupa – narodowa potrawa Cabo Verde, na bazie kukurydzy, grochu i innych warzyw oraz mięsa z kozy, kurczaka lub ryby. Przygotowanie produktów polega głównie na łuskaniu kukurydzy. Gdy danie znajdzie się w wielkim garze i zawiśnie nad ogniskiem, czas na spacer po okolicy. Przejście do Cha das Pedras, wśród wąwozów z uprawami bananów i plantacjami trzciny cukrowej. Transfer powrotny do Coculi i degustacja przyrządzonego przez uczestników obiadu. Powrót do hotelu. Czas wolny, nocleg.

Śniadanie. Transfer do doliny Paul, gdzie się uprawia trzcinę cukrową, drzewa chlebowe i bananowce. Spacer do dawnej fabryki kawy, udział w procesie wypalania kawy nad wolnym ogniem i własnoręczne zmielenie kawy w tradycyjny sposób, przez rozgniatanie ziaren. Lekcja przyrządzenia kolejnej potrawy: milho & grao - na bazie kukurydzy i grochu, z dodatkiem warzyw, przypraw i mięsa. Degustacja posiłku. Przejście do Cha de Joao Vasco. Przejazd do Vila Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek DOLINY PAUL słynącej z produkcji grogu, lokalnego alkoholu. Wizyta w destylarni, połączona z degustacją. Transfer do hotelu w Ponta do Sol. Czas wolny, nocleg.

Śniadanie. Transfer do FONTAINHAS – uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry, przypominają fontanny spływającej kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Przejście do kolejnej doliny i miejscowości o tej samej nazwie CORVO. Lekcja gotowania kolejnych specjałów: cuscus - deser na bazie mielonej kukurydzy przyrządzanej w pojemnikach na parze, oraz fungi - specjał składający się z duszonego banana i ciasta, owijany w liście bananowe i pieczone w ognisku. Przejście do Fontainhas, a następnie przejazd do hotelu w Ponta do Sol. Wyjście do restauracji na kolację. Powrót do hotelu, nocleg.

Śniadanie. Przejazd do Porto Novo i promowanie na wyspę Sao Vicente do MINDELO. Spacer po kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się, kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Wejście na punkt widokowy w dawnym wiezieniu Fortim d’El Rei. Po obiedzie w restauracji transfer na lotnisko. Przelot na wyspę Sal i zakwaterowanie w hotelu w SANTA MARIA. Czas wolny, a następnie krótki spacer przez centrum miasta z licznymi sklepikami i barami do restauracji serwującej dania regionalne. Kolacja, powrót do hotelu, nocleg.

Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu, zależne od godziny wylotu samolotu): przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin, zbiorników, gdzie pozyskuje się sól przez odparowywanie wody morskiej. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną przede wszystkim ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad słonym jeziorem w BURACONIE. Można tu zaobserwować zjawisko "magiczne oko", tworzone grą światła i wody. Przejazd na lotnisko i wylot do Polski.

17 styczeń – święto miasta Ribeira Grande.
 luty – karnawał w Mindelo.
 29 listopad – święto miasta Ribeira da Cruz.

    1. Wiza: 150 PLN/os.     
    2. Obowiązkowe opłata za przeloty wewnętrzne: 180 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).     
    3. Bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 25 EUR.   
    4. Wycieczka fakultatywna Pedra de Lume-Terra Boa-Buracona: 50 EUR/os.

Region information
Region gallery

Cape Verde Islands

Cabo Verde to 10 wysp i 8 wysepek - każda z nich ma własną osobowość i jest warta odkrycia. Santo Antão to ojczyzna grogu, lokalnej odmiany rumu, São Vicente ma urokliwą stolicę Mindelo, zwaną „Małą Brazylią” od hucznie obchodzonego tu karnawału, jedną z najładniejszych na Wyspach a wyspa Sal – niekończące się plaże i turkusowe morze.

Location on the map Route

PLAN WYCIECZKI1. DZIEŃ
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

2. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przelot na wyspę Sao Vicente. Wycieczka samochodami terenowymi open-jeep. Trasa rozpoczyna się w CALHAU, małej wsi rybackiej z piękną piaszczystą plażą, skąd w pogodny dzień można dostrzec wyspę Santa Luiza. Kolejnym punktem na trasie jest PRAIA GRANDE z pięknymi piaszczystymi plażami. Przejazd do BAIA DAS GATAS, miejscowości znanej z międzynarodowego festiwalu muzyki. Dalej trasa prowadzi na MONTE VERDE – wjazd na najwyższy szczyt wyspy z pięknymi widokami na Santo Antao. Przejazd do Mindello. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Kolacja w jednej z lokalnych restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

ŚWIADCZENIA: 7 noclegów w pensjonatach i hotelach**/***: 2 w Santa Maria, 1 w Mindelo, 4 w Ponta do Sol • 2-os. pokoje z łazienkami • wyżywienie (serwowane): 7 śniadań, 6 obiadów, 4 kolacje • przelot na trasie: Warszawa-Sal-Warszawa • przejazdy mini-busami • promowanie: Mindelo – Porto Novo – Mindelo • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

3. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao (ok. 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękne widoki na wyspę Sao Vicente. Przejazd do krateru COVA. Prowadząca tam droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając niekiedy poziom powyżej chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych na świecie. Spacer po polach uprawnych znajdujących się we wnętrzu krateru. Przejazd do CHA DE MATO. Lekcja gotowania potrawy caldo de peixe w domu mieszkańca wyspy. Potrawa składa się z: manioku, zielonego banana, drzewa chlebowego, kapusty, ryby i przypraw. Przygotowanie składników, m.in. obieranie zielonego banana, co okazuje się nie takie proste. Potrawa trafia do wielkiego gara nad ogniskiem, gdzie gotuje się ok. godziny. W tym czasie uczestnicy biorą udział w wycieczce po okolicy wśród kanionów o widowiskowych formach skalnych. Po spacerze zaostrzającym apetyt, degustacja potrawy. Transfer do PONTA DO SOL z portem rybackim, najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Wyjście do malowniczo położonej restauracji Por de Sol Arte. Kolacja przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.

4. DZIEŃ Śniadanie. Transfer do wioski COCULI, położonej na przecięciu dwóch wąwozów: Grande i Figueiral. Kolejna lekcja gotowania w domu mieszkańca wyspy: catchupa – narodowa potrawa Cabo Verde, na bazie kukurydzy, grochu i innych warzyw oraz mięsa z kozy, kurczaka lub ryby. Przygotowanie produktów polega głównie na łuskaniu kukurydzy. Gdy danie znajdzie się w wielkim garze i zawiśnie nad ogniskiem, czas na spacer po okolicy. Przejście do Cha das Pedras, wśród wąwozów z uprawami bananów i plantacjami trzciny cukrowej. Transfer powrotny do Coculi i degustacja przyrządzonego przez uczestników obiadu. Powrót do hotelu. Czas wolny, nocleg.

5. DZIEŃ Śniadanie. Transfer do doliny Paul, gdzie się uprawia trzcinę cukrową, drzewa chlebowe i bananowce. Spacer do dawnej fabryki kawy, udział w procesie wypalania kawy nad wolnym ogniem i własnoręczne zmielenie kawy w tradycyjny sposób, przez rozgniatanie ziaren. Lekcja przyrządzenia kolejnej potrawy: milho & grao - na bazie kukurydzy i grochu, z dodatkiem warzyw, przypraw i mięsa. Degustacja posiłku. Przejście do Cha de Joao Vasco. Przejazd do Vila Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek DOLINY PAUL słynącej z produkcji grogu, lokalnego alkoholu. Wizyta w destylarni, połączona z degustacją. Transfer do hotelu w Ponta do Sol. Czas wolny, nocleg.

6. DZIEŃ Śniadanie. Transfer do FONTAINHAS – uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry, przypominają fontanny spływającej kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Przejście do kolejnej doliny i miejscowości o tej samej nazwie CORVO. Lekcja gotowania kolejnych specjałów: cuscus - deser na bazie mielonej kukurydzy przyrządzanej w pojemnikach na parze, oraz fungi - specjał składający się z duszonego banana i ciasta, owijany w liście bananowe i pieczone w ognisku. Przejście do Fontainhas, a następnie przejazd do hotelu w Ponta do Sol. Wyjście do restauracji na kolację. Powrót do hotelu, nocleg.

7. DZIEŃ Śniadanie. Przejazd do Porto Novo i promowanie na wyspę Sao Vicente do MINDELO. Spacer po kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się, kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Wejście na punkt widokowy w dawnym wiezieniu Fortim d’El Rei. Po obiedzie w restauracji transfer na lotnisko. Przelot na wyspę Sal i zakwaterowanie w hotelu w SANTA MARIA. Czas wolny, a następnie krótki spacer przez centrum miasta z licznymi sklepikami i barami do restauracji serwującej dania regionalne. Kolacja, powrót do hotelu, nocleg.

8. DZIEŃ Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu, zależne od godziny wylotu samolotu): przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin, zbiorników, gdzie pozyskuje się sól przez odparowywanie wody morskiej. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną przede wszystkim ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad słonym jeziorem w BURACONIE. Można tu zaobserwować zjawisko "magiczne oko", tworzone grą światła i wody. Przejazd na lotnisko i wylot do Polski.

WYDARZENIA: 17 styczeń – święto miasta Ribeira Grande.
 luty – karnawał w Mindelo.
 29 listopad – święto miasta Ribeira da Cruz.

UWAGI:
    1. Wiza: 150 PLN/os.     
    2. Obowiązkowe opłata za przeloty wewnętrzne: 180 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).     
    3. Bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 25 EUR.   
    4. Wycieczka fakultatywna Pedra de Lume-Terra Boa-Buracona: 50 EUR/os.

 

 

 

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter