Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
Zapraszamy w podróż w głąb bogatej kultury i historii największej Wyspy Morza Śródziemnego, często mało znanej wśród samych Sycylijczyków. Tam, gdzie tak wiele historii opowiada o przeszłości wyspy, natura również znajduje swoje miejsce, aby wyrazić się w pełni. Z siodła roweru lub wędrując malowniczym szlakiem, najłatwiej jest dostrzec i docenić zmieniający się krajobraz z polami winorośli, uprawami drzew migdałowych i chleba świętojańskiego, aż po skaliste wąwozy i górskie doliny, gdzie pierwsi mieszkańcy zakładali swoje wioski. Niektóre z nich są słynne na całym świecie dzięki późniejszej metamorfozie w cuda złotej architektury sycylijskiego baroku. Jednym zdaniem to fantastyczna odyseja będąca połączeniem aktywnego wypoczynku z odkrywaniem nowych unikatowych miejsc.
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na Sycylię, na lotnisko w COMISO. Transfer do miasteczka PALAZZOLO ACREIDE – perełki późnego baroku, położonego na południowym wschodzie wyspy, w sercu Gór Hyblejskich. Zakwaterowanie w hotelu z gospodarstwem agroturystycznym. Powitalna kolacja serwowana z daniami kuchni lokalnej. Nocleg.
2. dzień.
Śniadanie. Odbiór rowerów górskich i kasków ochronnych, dopasowanie sprzętu. Przejazd trasą u podnóża Gór Hyblejskich, wśród półpustynnych płaskowyżów i wapiennych wzgórz, do miasta NOTO, które za rozmaite okazy wybitnej architektury sycylijskiego baroku zostało w 2002 r. wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zwiedzanie placu głównego z Pałacem Ducezio oraz katedrą św. Mikołaja z Myry z jej charakterystycznymi, szerokimi schodami. Postój na granitę – tradycyjny deser lodowy przyrządzany na bazie owoców cytrusowych, pistacji lub kawy. W drodze powrotnej wizyta w Starym Mieście Noto z zachowanymi ruinami po trzęsieniu ziemi, które nawiedziło Sycylię w 1693 r. Kolacja. Nocleg. Trasa rowerowa: ok. 50 km/5 godz.
3. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Załadunek bagażu głównego na samochód, który przewiezie go do następnego miejsca zakwaterowania. Przejazd malowniczą trasą rowerową przez rozległe pola i pastwiska do starożytnego miasta AKRAI, które było zamieszkiwane przez rdzenne plemię Sikulów w epoce brązu i żelaza. Zwiedzanie parku archeologicznego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, m.in.: kamieniołomy, katakumby, teatr grecki, ruiny świątyni Afrodyty oraz system kamiennych ulic. Dalej wycieczka rowerowa przez wzniesienia, kręte łąki i górskie doliny do kolejnego klejnotu sycylijskiego baroku, miasta RAGUSA – z daleka wygląda jak osadzony na wzgórzu barokowy ogród otoczony zielonym gajem. Spacer wąskimi uliczkami. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja. Nocleg. Trasa rowerowa: ok. 50 km/5 godz.
4. dzień.
Śniadanie. Trekking wewnątrz wąwozu CAVA D'ISPICA wyżłobionego przez wodę, rozciągającego się na długości ok. 13 km. Znajduje się tutaj wiele świadectw starożytnych cywilizacji, prawdziwa i piękna archeologiczna „skrzynia skarbów” w naturalnym, nietkniętym przez człowieka dzikim krajobrazie. Wędrówka ścieżkami wijącymi się od podnóża klifu do grobowców „piecowych” oraz kilku wielopiętrowych kompleksów skalnych z jaskiniami, gdzie można cieszyć się naturalnym krajobrazem cechującym się śródziemnomorską roślinnością. Powrót do hotelu. Czas wolny na odpoczynek. Po południu przejazd do miasteczka MODICA – znanego z produkcji czekolady, której receptura wywodzi się od Azteków. Spacer wąskimi uliczkami. Zwiedzanie Muzeum Czekolady oraz katedry San Giorgio. Z jej majestatycznych schodów roztacza się wspaniały widok na całe miasto złożone z pnących się piętrowo barokowych domków. Powrót do hotelu. Kolacja. Nocleg. Trekking: ok. 8 km/3 godz.
5. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Załadunek bagażu głównego na samochód, który przewiezie go do następnego miejsca zakwaterowania. Wycieczka rowerowa do urokliwego miasteczka SCICLI z labiryntem krętych, brukowanych uliczek prowadzących do centrum z barokowymi zabytkiami. Zwiedzanie z zewnątrz: Kościół San Bartolomego - zbudowany z białego kamienia, Kościół San Mateo. Na trasie przejścia również niezliczona liczba pałaców, m.in.: Pałac Beneuentano czy Pałac Spadaro. Następnie przejazd do portu i nadmorskiego kurortu wakacyjnego MARINA DI RAGUSA z promenadą i długą, złocistą plażą. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja. Nocleg. Trasa rowerowa: ok. 45 km/4 godz.
6. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie. Opcjonalnie trekking wzdłuż wybrzeża między wioskami rybackimi SAMPIERI i CAVA D’ALIGA. Trasa przejścia została poprowadzona wśród urwistej linii brzegowej poprzez zatokowe plaże, skałki i bogatą roślinność nadmorską. Kolacja. Wizyta na plantacji wina połączona z degustacją. Powrtót do hotelu. Kolacja. Nocleg. Trekking: ok. 8 km/3 godz.
7. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): lekcja gotowania u szefa kuchni włoskiej, a następnie wspólne przyrządzanie obiadu. Możliwość nauczenia się jak prawidłowo przygotować najsłynniejsze sycylijskie dania wedle tradycyjnych receptur, takie jak pierożki ravioli di ricotta al sugo, czy danie cavati alla norma, nazwane na cześć opery Norma autorstwa kompozytora Vincenzo Belliniego – ręcznie robiony makaron z salsą z pomidorów i bakłażanów ze świeżą bazylią i serem ricotta. Wszystkie produkty spożywcze pochodzą z regionalnych upraw. Kolacja. Nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Comiso. Powrót do Polski.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: CIYKOLO
Zapraszamy w podróż w głąb bogatej kultury i historii największej Wyspy Morza Śródziemnego, często mało znanej wśród samych Sycylijczyków. Tam, gdzie tak wiele historii opowiada o przeszłości wyspy, natura również znajduje swoje miejsce, aby wyrazić się w pełni. Z siodła roweru lub wędrując malowniczym szlakiem, najłatwiej jest dostrzec i docenić zmieniający się krajobraz z polami winorośli, uprawami drzew migdałowych i chleba świętojańskiego, aż po skaliste wąwozy i górskie doliny, gdzie pierwsi mieszkańcy zakładali swoje wioski. Niektóre z nich są słynne na całym świecie dzięki późniejszej metamorfozie w cuda złotej architektury sycylijskiego baroku. Jednym zdaniem to fantastyczna odyseja będąca połączeniem aktywnego wypoczynku z odkrywaniem nowych unikatowych miejsc.
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na Sycylię, na lotnisko w COMISO. Transfer do miasteczka PALAZZOLO ACREIDE – perełki późnego baroku, położonego na południowym wschodzie wyspy, w sercu Gór Hyblejskich. Zakwaterowanie w hotelu z gospodarstwem agroturystycznym. Powitalna kolacja serwowana z daniami kuchni lokalnej. Nocleg.
2. dzień.
Śniadanie. Odbiór rowerów górskich i kasków ochronnych, dopasowanie sprzętu. Przejazd trasą u podnóża Gór Hyblejskich, wśród półpustynnych płaskowyżów i wapiennych wzgórz, do miasta NOTO, które za rozmaite okazy wybitnej architektury sycylijskiego baroku zostało w 2002 r. wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zwiedzanie placu głównego z Pałacem Ducezio oraz katedrą św. Mikołaja z Myry z jej charakterystycznymi, szerokimi schodami. Postój na granitę – tradycyjny deser lodowy przyrządzany na bazie owoców cytrusowych, pistacji lub kawy. W drodze powrotnej wizyta w Starym Mieście Noto z zachowanymi ruinami po trzęsieniu ziemi, które nawiedziło Sycylię w 1693 r. Kolacja. Nocleg. Trasa rowerowa: ok. 50 km/5 godz.
3. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Załadunek bagażu głównego na samochód, który przewiezie go do następnego miejsca zakwaterowania. Przejazd malowniczą trasą rowerową przez rozległe pola i pastwiska do starożytnego miasta AKRAI, które było zamieszkiwane przez rdzenne plemię Sikulów w epoce brązu i żelaza. Zwiedzanie parku archeologicznego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, m.in.: kamieniołomy, katakumby, teatr grecki, ruiny świątyni Afrodyty oraz system kamiennych ulic. Dalej wycieczka rowerowa przez wzniesienia, kręte łąki i górskie doliny do kolejnego klejnotu sycylijskiego baroku, miasta RAGUSA – z daleka wygląda jak osadzony na wzgórzu barokowy ogród otoczony zielonym gajem. Spacer wąskimi uliczkami. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja. Nocleg. Trasa rowerowa: ok. 50 km/5 godz.
4. dzień.
Śniadanie. Trekking wewnątrz wąwozu CAVA D'ISPICA wyżłobionego przez wodę, rozciągającego się na długości ok. 13 km. Znajduje się tutaj wiele świadectw starożytnych cywilizacji, prawdziwa i piękna archeologiczna „skrzynia skarbów” w naturalnym, nietkniętym przez człowieka dzikim krajobrazie. Wędrówka ścieżkami wijącymi się od podnóża klifu do grobowców „piecowych” oraz kilku wielopiętrowych kompleksów skalnych z jaskiniami, gdzie można cieszyć się naturalnym krajobrazem cechującym się śródziemnomorską roślinnością. Powrót do hotelu. Czas wolny na odpoczynek. Po południu przejazd do miasteczka MODICA – znanego z produkcji czekolady, której receptura wywodzi się od Azteków. Spacer wąskimi uliczkami. Zwiedzanie Muzeum Czekolady oraz katedry San Giorgio. Z jej majestatycznych schodów roztacza się wspaniały widok na całe miasto złożone z pnących się piętrowo barokowych domków. Powrót do hotelu. Kolacja. Nocleg. Trekking: ok. 8 km/3 godz.
5. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Załadunek bagażu głównego na samochód, który przewiezie go do następnego miejsca zakwaterowania. Wycieczka rowerowa do urokliwego miasteczka SCICLI z labiryntem krętych, brukowanych uliczek prowadzących do centrum z barokowymi zabytkiami. Zwiedzanie z zewnątrz: Kościół San Bartolomego - zbudowany z białego kamienia, Kościół San Mateo. Na trasie przejścia również niezliczona liczba pałaców, m.in.: Pałac Beneuentano czy Pałac Spadaro. Następnie przejazd do portu i nadmorskiego kurortu wakacyjnego MARINA DI RAGUSA z promenadą i długą, złocistą plażą. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja. Nocleg. Trasa rowerowa: ok. 45 km/4 godz.
6. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie. Opcjonalnie trekking wzdłuż wybrzeża między wioskami rybackimi SAMPIERI i CAVA D’ALIGA. Trasa przejścia została poprowadzona wśród urwistej linii brzegowej poprzez zatokowe plaże, skałki i bogatą roślinność nadmorską. Kolacja. Wizyta na plantacji wina połączona z degustacją. Powrtót do hotelu. Kolacja. Nocleg. Trekking: ok. 8 km/3 godz.
7. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): lekcja gotowania u szefa kuchni włoskiej, a następnie wspólne przyrządzanie obiadu. Możliwość nauczenia się jak prawidłowo przygotować najsłynniejsze sycylijskie dania wedle tradycyjnych receptur, takie jak pierożki ravioli di ricotta al sugo, czy danie cavati alla norma, nazwane na cześć opery Norma autorstwa kompozytora Vincenzo Belliniego – ręcznie robiony makaron z salsą z pomidorów i bakłażanów ze świeżą bazylią i serem ricotta. Wszystkie produkty spożywcze pochodzą z regionalnych upraw. Kolacja. Nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Comiso. Powrót do Polski.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: CIYKOLO