Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
Turyn • La Reggia di Venaria • Pollenzo • Barolo • Alba • Turyn
Piękna podróż przez historię i krainę nieznanych smaków. Turyn to stolica regionu Piemont, czwarte co do wielkości miasto Włoch i miejsce przechowywania Całunu Turyńskiego. Ale to nie wszystko. To właśnie tu powstał zwyczaj podawania gorącej czekolady o wielu rodzajach i smakach do picia. Jej dzieje są nierozłącznie związane z historią miasta, wieloma legendami i opowiadaniami. Podczas zwiedzania można posmakować tego wyjątkowego napoju. Warto także wziąć udział w poszukiwaniu trufli w rejonie Alby. W okolicy Turynu jest wiele ciekawych miejsc, jak pałac dynastii sabaudzkiej, liczne winnice czy bank wina. Trasa we Włoszech: ok. 650 km.
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Mediolanu. Transfer do hotelu w Turynie. Zakwaterowanie, nocleg.
2. DZIEŃ. TURYN – LA REGGIA DI VENARIA
Śniadanie. Odkrywanie TURYNU przez spacer po najciekawszych miejscach miasta i poznawanie nierozerwalnej historii miasta i czekolady. W programie fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): 3 degustacje czekolady. Na początek gorąca i smaczna czekolada, następnie typowy produkt Piemontu – praliny „Gianduiotto”, a na zakończenie słodkiego poranka „bicerin” – wyśmienita kawa zalana gorącą czekoladą i pokryta bitą śmietaną, podawana w szklanym pucharze. Czas wolny. Przejazd do pięknego i okazałego pałacu LA REGGIA DI VENARIA, położonej nieopodal Turynu rezydencji rodziny Savoy, wpisanej na listę UNESCO. Zwiedzanie pokoju Diany, zaprojektowanego przez Amedeo di Castellamonte, Wielkiej Galerii i kościoła Sant'Uberto. Na zakończenie wizyty w pałacu, zwiedzanie stajni zaprojektowanych przez zdolnego architekta Filippo Juvarra, które mogły pomieścić do 160 koni. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ. POLLENZO – BAROLO
Śniadanie. Przejazd do POLLENZO, spacer po centrum. Wizyta w historycznych piwnicach banku wina. Przechowywane jest tu ponad 100 tys. butelek rzadko spotykanych i mało dostępnych win z ponad 300 winnic włoskich. Przejazd do BAROLO, degustacja jednego z najsławniejszych win włoskich. Wizyta w muzeum wina. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ. TURYN
Śniadanie. Spacer po najbardziej znanych miejscach Turynu, gdzie serwuje się aperitif. Jest to niskoprocentowy alkohol podawany przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Za dodatkową opłatą degustacja 3 trunków i zakąsek, której towarzyszą opowieści o regionie, alkoholach i legendy. Czas wolny. Zwiedzanie Bazyliki de Superga, najbardziej znanej w Turynie budowli autorstwa Filippo Javarra, która jest miejscem spoczynku królewskiej rodziny Sabaudii. Kontynuacja zwiedzania i wizyta w Mole Antonelliana. Jest to budynek o wysokości 163 m, zbudowany przez gminę żydowską jako synagoga. Oddany miastu, obecnie mieści Muzeum Kinematografii. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
5. DZIEŃ. ALBA
Śniadanie. Przejazd do średniowiecznego miasteczka ALBA. Wizyta w centrum historycznym z zachowanymi budowlami z tego okresu. Czas wolny. Powrót do hotelu, czas wolny. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): „polowanie na trufle”, czyli poszukiwanie tych słynnych i smacznych grzybów z doświadczonym poszukiwaczem trufli i jego psem, oraz degustacja w połączeniu z wyśmienitym lokalnym winem. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
6. DZIEŃ. TURYN
Śniadanie. Zwiedzanie Muzeum Egipskiego. Jest to drugie co do wielkości muzeum mieszczące eksponaty z antycznego Egiptu, ustępujące tylko Kairowi. Następnie wizyta w Muzeum Motoryzacji założonym w 1932 r., będącym jednym z najstarszych muzeów samochodowych. Czas wolny. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny. Obiad w hotelu, transfer na lotnisko. Przelot do Polski.
6 noclegów w hotelu*** klasy turystycznej; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie (serwowane): 6 śniadań (kontynentalne, wzmocnione), 5 kolacji, 1 obiad • przelot • przejazd autokarem wg programu • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: MXPPIEM
Turyn • La Reggia di Venaria • Pollenzo • Barolo • Alba • Turyn
Piękna podróż przez historię i krainę nieznanych smaków. Turyn to stolica regionu Piemont, czwarte co do wielkości miasto Włoch i miejsce przechowywania Całunu Turyńskiego. Ale to nie wszystko. To właśnie tu powstał zwyczaj podawania gorącej czekolady o wielu rodzajach i smakach do picia. Jej dzieje są nierozłącznie związane z historią miasta, wieloma legendami i opowiadaniami. Podczas zwiedzania można posmakować tego wyjątkowego napoju. Warto także wziąć udział w poszukiwaniu trufli w rejonie Alby. W okolicy Turynu jest wiele ciekawych miejsc, jak pałac dynastii sabaudzkiej, liczne winnice czy bank wina. Trasa we Włoszech: ok. 650 km.
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Mediolanu. Transfer do hotelu w Turynie. Zakwaterowanie, nocleg.
2. DZIEŃ. TURYN – LA REGGIA DI VENARIA
Śniadanie. Odkrywanie TURYNU przez spacer po najciekawszych miejscach miasta i poznawanie nierozerwalnej historii miasta i czekolady. W programie fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): 3 degustacje czekolady. Na początek gorąca i smaczna czekolada, następnie typowy produkt Piemontu – praliny „Gianduiotto”, a na zakończenie słodkiego poranka „bicerin” – wyśmienita kawa zalana gorącą czekoladą i pokryta bitą śmietaną, podawana w szklanym pucharze. Czas wolny. Przejazd do pięknego i okazałego pałacu LA REGGIA DI VENARIA, położonej nieopodal Turynu rezydencji rodziny Savoy, wpisanej na listę UNESCO. Zwiedzanie pokoju Diany, zaprojektowanego przez Amedeo di Castellamonte, Wielkiej Galerii i kościoła Sant'Uberto. Na zakończenie wizyty w pałacu, zwiedzanie stajni zaprojektowanych przez zdolnego architekta Filippo Juvarra, które mogły pomieścić do 160 koni. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ. POLLENZO – BAROLO
Śniadanie. Przejazd do POLLENZO, spacer po centrum. Wizyta w historycznych piwnicach banku wina. Przechowywane jest tu ponad 100 tys. butelek rzadko spotykanych i mało dostępnych win z ponad 300 winnic włoskich. Przejazd do BAROLO, degustacja jednego z najsławniejszych win włoskich. Wizyta w muzeum wina. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ. TURYN
Śniadanie. Spacer po najbardziej znanych miejscach Turynu, gdzie serwuje się aperitif. Jest to niskoprocentowy alkohol podawany przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Za dodatkową opłatą degustacja 3 trunków i zakąsek, której towarzyszą opowieści o regionie, alkoholach i legendy. Czas wolny. Zwiedzanie Bazyliki de Superga, najbardziej znanej w Turynie budowli autorstwa Filippo Javarra, która jest miejscem spoczynku królewskiej rodziny Sabaudii. Kontynuacja zwiedzania i wizyta w Mole Antonelliana. Jest to budynek o wysokości 163 m, zbudowany przez gminę żydowską jako synagoga. Oddany miastu, obecnie mieści Muzeum Kinematografii. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
5. DZIEŃ. ALBA
Śniadanie. Przejazd do średniowiecznego miasteczka ALBA. Wizyta w centrum historycznym z zachowanymi budowlami z tego okresu. Czas wolny. Powrót do hotelu, czas wolny. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): „polowanie na trufle”, czyli poszukiwanie tych słynnych i smacznych grzybów z doświadczonym poszukiwaczem trufli i jego psem, oraz degustacja w połączeniu z wyśmienitym lokalnym winem. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
6. DZIEŃ. TURYN
Śniadanie. Zwiedzanie Muzeum Egipskiego. Jest to drugie co do wielkości muzeum mieszczące eksponaty z antycznego Egiptu, ustępujące tylko Kairowi. Następnie wizyta w Muzeum Motoryzacji założonym w 1932 r., będącym jednym z najstarszych muzeów samochodowych. Czas wolny. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny. Obiad w hotelu, transfer na lotnisko. Przelot do Polski.
6 noclegów w hotelu*** klasy turystycznej; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie (serwowane): 6 śniadań (kontynentalne, wzmocnione), 5 kolacji, 1 obiad • przelot • przejazd autokarem wg programu • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: MXPPIEM