Wyjątkowe miejsca na winiarskiej mapie Włoch podczas niezwykłego tygodnia, wypełnionego zwiedzaniem i smakowaniem. Zachwycające krajobrazy, sztandarowe zabytki, starożytne miasteczka – i te smaki! Spróbuj regionalnych przysmaków i poznaj tajniki produkcji lokalnych win znanych i uwielbianych na całym świecie, jak Bardolino, Frascati czy Cesanese del Piglio. W programie wizyta w winnicy i udział w zbiorze winogron, a na zakończenie zbiorów huczne obchody Sagra dell'Uva – Święta Zbiorów Winogron, z mnóstwem regionalnych smakołyków i rozmaitych wyrobów winogronowych. Zapraszamy na niepowtarzalną przygodę do słonecznej Italii – pracuj, smakuj i świętuj prawdziwie po włosku. Na zdrowie! Trasa we Włoszech: ok. 2200 km.
1. dzień.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Włoch przez Czechy i Austrię z krótkimi postojami.
2. dzień.
Przejazd do WERONY – miasta znanego z dramatu Williama Szekspira „Romeo i Julia”. Chociaż dzieło powstało w XVI w., miasto i bohaterowie dramatu wciąż są symbolem romantycznej miłości. Spacer od rzymskiego amfiteatru Arena przez Piazza dei Signori do Casa Capuletti ze słynnym balkonem Julii. Czas wolny. Przejazd do BARDOLINO – niewielkiego kurortu z piękną promenadą z palmami i sosnami, słynącego z wina o tej samej nazwie. Spacer po starówce, zwiedzanie romańskiego kościoła św. Seweriusza. Wizyta w Muzeum Wina. Zwiedzanie piwnic, pełnych drewnianych beczek z leżakującym winem; poznanie procesu uprawy winogron i powstawania wina marki Bardolino. Degustacja trunków. Przejazd do hotelu w okolicy Werony. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przyjazd do ORVIETO, dawnego miasta etruskiego, obecnie słynącego z katedry – jednej z najwspanialszych gotyckich budowli we Włoszech – i orzeźwiającego, białego wina. Spacer główną aleją do Piazza Duomo. Zwiedzanie katedry z kaplicą San Brizio, z fascynującym cyklem fresków Beato Angelico i Lucca Signorelliego. Wizyta w piwnicach, gdzie są przechowywane wina. Wykład na temat produkcji i rodzaju wytwarzanych win. Degustacja 3 rodzajów trunku oraz produktów lokalnych: bruschetta, oliwa z oliwek, ser pecorino. Przyjazd do TIVOLI. Zwiedzanie Willi d'Este, ogrodów wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO – arcydzieła architektury, które jest przykładem najwybitniejszego włoskiego ogrodu renesansowego. Wybudowane w XV w. przez biskupa Hipolita d'Este na wzgórzu, skąd roztacza się piękny widok, a przy dobrej pogodzie widać Rzym. Przejazd do hotelu we Fiuggi. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do RZYMU. Dojazd do centrum metrem. Wizyta na barokowym, małym placu z monumentalną fontanną di Trevi, upamiętnioną w filmie „La Dolce Vita”, następnie Piazza del Parlamento z siedzibą Izby Deputowanych i Parlamentu. Czas wolny przy Panteonie – wspaniale zachowanej antycznej budowli, świątyni wszystkich bogów (bez wejścia). Następnie Piazza Navona z fontanną Quattro Fiumi. Spacer po Campo de’ Fiori otoczonym malowniczymi kamienicami i pałacami, pośród których znajdują się różnorodne kramy, a nad nimi dominuje posępny pomnik Giordana Bruna, filozofa spalonego na tym placu na stosie przez inkwizycję w XVI w. Spacer po dawnym gettcie żydowskim stanowiącym od ponad 2000 lat centrum społeczności żydowskiej, obok Wielkiej Synagogi, której progi, jako pierwszy papież przekroczył Jan Paweł II, Portyku Oktawii i teatru Marcellusa. Przejście na jedyną wyspę rzymską, Tiberinę, z kościołem św. Bartłomieja wybudowanym pod koniec X w. Spacer po dzielnicy Trastevere (Zatybrze) z bazyliką Santa Maria in Trastevere, z przepięknymi mozaikami. Spacer po romantycznych zakątkach najstarszej dzielnicy Wiecznego Miasta. Powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd do winnicy. Spotkanie z gospodarzem i zapoznanie się z metodami zbioru winogron (przewidywany czas zbioru: ok. 1,5 godz.). W trakcie zbioru przerwa na posiłek z tradycyjną kanapką omletową i szklanką domowego wina. Na zakończenie zbiorów obiad z regionalnymi potrawami i winem wyrabianym w winnicy. Przejazd do miejscowości PIGLIO na huczne obchody Święta Zbiorów Winogron. Specjalnie na tę okazję otwierane są starożytne piwnice w historycznym centrum, gdzie odbędą się pokazy tańców tradycyjnych przy wtórze pieśni ludowych regionu Ciociaria. Festiwalowi towarzyszy także wiele kramów z wyrobami lokalnymi oraz gry i zabawy. Czas wolny. Powrót do hotelu w godzinach wieczornych, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do FRASCATI – starożytnego miasteczka z piękną starówką. Miasto było popularne wśród zamożnych starożytnych Rzymian, którzy chętnie budowali w nim najpiękniejsze wille, by uciec od zgiełku Rzymu. Miasteczko słynie również z wyrabianego tutaj białego wina o tej samej nazwie, które już od XVI w. było butelkowane na życzenie papieży. Spacer po centrum. Degustacja wyrobów regionalnych oraz wina: białego i 2 rodzajów czerwonego. Przejazd do CASTEL GANDOLFO – miejscowości słynnej z letniej rezydencji papieskiej nad Jeziorem Albano. Spacer po miasteczku. Przejazd do hotelu w Montecatini Terme. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd na Wyspę Słońca – GRADO, położoną na lagunie o tej samej nazwie. W przeszłości ważny port rzymskiego miasta Aquilea, obecnie jest znaną miejscowością wypoczynkową z piękną starówką i kanałem, na którym można podziwiać cumujące statki i żaglówki. Spacer po malowniczym rynku i wąskich uliczkach. Wizyta w bazylice św. Eufemii i baptysterium, pochodzących z V w. Spacer po przyległych ogrodach z rzymskimi sarkofagami datowanymi na I i II w. Zwiedzanie bazyliki Santa Maria delle Grazie, której początki sięgają V w. Czas wolny. Wyjazd do Polski przez Austrię i Czechy z krótkimi postojami.
8. dzień.
Przyjazd do Polski w godzinach porannych.
Kod oferty: XITVINI
Wyjątkowe miejsca na winiarskiej mapie Włoch podczas niezwykłego tygodnia, wypełnionego zwiedzaniem i smakowaniem. Zachwycające krajobrazy, sztandarowe zabytki, starożytne miasteczka – i te smaki! Spróbuj regionalnych przysmaków i poznaj tajniki produkcji lokalnych win znanych i uwielbianych na całym świecie, jak Bardolino, Frascati czy Cesanese del Piglio. W programie wizyta w winnicy i udział w zbiorze winogron, a na zakończenie zbiorów huczne obchody Sagra dell'Uva – Święta Zbiorów Winogron, z mnóstwem regionalnych smakołyków i rozmaitych wyrobów winogronowych. Zapraszamy na niepowtarzalną przygodę do słonecznej Italii – pracuj, smakuj i świętuj prawdziwie po włosku. Na zdrowie! Trasa we Włoszech: ok. 2200 km.
1. dzień.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Włoch przez Czechy i Austrię z krótkimi postojami.
2. dzień.
Przejazd do WERONY – miasta znanego z dramatu Williama Szekspira „Romeo i Julia”. Chociaż dzieło powstało w XVI w., miasto i bohaterowie dramatu wciąż są symbolem romantycznej miłości. Spacer od rzymskiego amfiteatru Arena przez Piazza dei Signori do Casa Capuletti ze słynnym balkonem Julii. Czas wolny. Przejazd do BARDOLINO – niewielkiego kurortu z piękną promenadą z palmami i sosnami, słynącego z wina o tej samej nazwie. Spacer po starówce, zwiedzanie romańskiego kościoła św. Seweriusza. Wizyta w Muzeum Wina. Zwiedzanie piwnic, pełnych drewnianych beczek z leżakującym winem; poznanie procesu uprawy winogron i powstawania wina marki Bardolino. Degustacja trunków. Przejazd do hotelu w okolicy Werony. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przyjazd do ORVIETO, dawnego miasta etruskiego, obecnie słynącego z katedry – jednej z najwspanialszych gotyckich budowli we Włoszech – i orzeźwiającego, białego wina. Spacer główną aleją do Piazza Duomo. Zwiedzanie katedry z kaplicą San Brizio, z fascynującym cyklem fresków Beato Angelico i Lucca Signorelliego. Wizyta w piwnicach, gdzie są przechowywane wina. Wykład na temat produkcji i rodzaju wytwarzanych win. Degustacja 3 rodzajów trunku oraz produktów lokalnych: bruschetta, oliwa z oliwek, ser pecorino. Przyjazd do TIVOLI. Zwiedzanie Willi d'Este, ogrodów wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO – arcydzieła architektury, które jest przykładem najwybitniejszego włoskiego ogrodu renesansowego. Wybudowane w XV w. przez biskupa Hipolita d'Este na wzgórzu, skąd roztacza się piękny widok, a przy dobrej pogodzie widać Rzym. Przejazd do hotelu we Fiuggi. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do RZYMU. Dojazd do centrum metrem. Wizyta na barokowym, małym placu z monumentalną fontanną di Trevi, upamiętnioną w filmie „La Dolce Vita”, następnie Piazza del Parlamento z siedzibą Izby Deputowanych i Parlamentu. Czas wolny przy Panteonie – wspaniale zachowanej antycznej budowli, świątyni wszystkich bogów (bez wejścia). Następnie Piazza Navona z fontanną Quattro Fiumi. Spacer po Campo de’ Fiori otoczonym malowniczymi kamienicami i pałacami, pośród których znajdują się różnorodne kramy, a nad nimi dominuje posępny pomnik Giordana Bruna, filozofa spalonego na tym placu na stosie przez inkwizycję w XVI w. Spacer po dawnym gettcie żydowskim stanowiącym od ponad 2000 lat centrum społeczności żydowskiej, obok Wielkiej Synagogi, której progi, jako pierwszy papież przekroczył Jan Paweł II, Portyku Oktawii i teatru Marcellusa. Przejście na jedyną wyspę rzymską, Tiberinę, z kościołem św. Bartłomieja wybudowanym pod koniec X w. Spacer po dzielnicy Trastevere (Zatybrze) z bazyliką Santa Maria in Trastevere, z przepięknymi mozaikami. Spacer po romantycznych zakątkach najstarszej dzielnicy Wiecznego Miasta. Powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd do winnicy. Spotkanie z gospodarzem i zapoznanie się z metodami zbioru winogron (przewidywany czas zbioru: ok. 1,5 godz.). W trakcie zbioru przerwa na posiłek z tradycyjną kanapką omletową i szklanką domowego wina. Na zakończenie zbiorów obiad z regionalnymi potrawami i winem wyrabianym w winnicy. Przejazd do miejscowości PIGLIO na huczne obchody Święta Zbiorów Winogron. Specjalnie na tę okazję otwierane są starożytne piwnice w historycznym centrum, gdzie odbędą się pokazy tańców tradycyjnych przy wtórze pieśni ludowych regionu Ciociaria. Festiwalowi towarzyszy także wiele kramów z wyrobami lokalnymi oraz gry i zabawy. Czas wolny. Powrót do hotelu w godzinach wieczornych, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do FRASCATI – starożytnego miasteczka z piękną starówką. Miasto było popularne wśród zamożnych starożytnych Rzymian, którzy chętnie budowali w nim najpiękniejsze wille, by uciec od zgiełku Rzymu. Miasteczko słynie również z wyrabianego tutaj białego wina o tej samej nazwie, które już od XVI w. było butelkowane na życzenie papieży. Spacer po centrum. Degustacja wyrobów regionalnych oraz wina: białego i 2 rodzajów czerwonego. Przejazd do CASTEL GANDOLFO – miejscowości słynnej z letniej rezydencji papieskiej nad Jeziorem Albano. Spacer po miasteczku. Przejazd do hotelu w Montecatini Terme. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd na Wyspę Słońca – GRADO, położoną na lagunie o tej samej nazwie. W przeszłości ważny port rzymskiego miasta Aquilea, obecnie jest znaną miejscowością wypoczynkową z piękną starówką i kanałem, na którym można podziwiać cumujące statki i żaglówki. Spacer po malowniczym rynku i wąskich uliczkach. Wizyta w bazylice św. Eufemii i baptysterium, pochodzących z V w. Spacer po przyległych ogrodach z rzymskimi sarkofagami datowanymi na I i II w. Zwiedzanie bazyliki Santa Maria delle Grazie, której początki sięgają V w. Czas wolny. Wyjazd do Polski przez Austrię i Czechy z krótkimi postojami.
8. dzień.
Przyjazd do Polski w godzinach porannych.
Kod oferty: XITVINI