Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
Ferrara • Rawenna • Faenza • Piacenza • Parma • Modena • Reggio Emilia • Bolonia • Padwa
Fantastyczny program dla wszystkich, którzy nie tylko kochają Italię, ale także wspaniałą i niepowtarzalną kuchnię włoską. Emilia-Romania, region w centralnych Włoszech, słynie bowiem nie tylko z unikalnych na skalę światową zabytków i miast sztuki, ale także z rewelacyjnej, bardzo urozmaiconej kuchni, docenianej przez ekspertów i smakoszy z całego świata. Wiele produktów i potraw znanych także w Polsce pochodzi właśnie stąd. Trasa wycieczki prowadzi do najbardziej znanych miast Emilii-Romanii, zaplanowano także degustacje tak słynnych specjałów regionu jak szynka parmeńska czy ser parmezan oraz wizyty w fattoriach produkujących znane marki win. Trasa we Włoszech: ok. 1600 km.
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Włoch przez Czechy i Austrię.
2. DZIEŃ.
W godzinach przedpołudniowych przyjazd do FERRARY. Zwiedzanie centrum miasta, dawnej siedziby rodu d’Este: Castello Estense, Palazzo Comunale, Piazza del Municipio, katedra. Przejazd do hotelu w okolicy Rawenny. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do RAWENNY, dawnej stolicy cesarstwa zachodniorzymskiego. Zwiedzanie największej w mieście bazyliki: San Vitale, słynącej ze znajdujących się tam mozaik. Następnie wizyta w Mausoleo di Galla Placida z najstarszymi mozaikami Rawenny, grób Dantego, kościół św. Franciszka, przepiękna bazylika S. Apollinare Nuovo. Przejazd do FAENZY, znanej od średniowiecza z wyrobów fajansowych. Spacer po Piazza del Popolo z dwoma pałacami: Podesta i Municipio, oraz katedrą z XV w. Przejazd do hotelu w okolicy Parmy, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PIACENZY, której początki sięgają roku 222 p.n.e., powstałej jako miasto-kolonia strzegąca granic imperium. Spacer po starówce z katedrą z XIII w. Przejazd do PARMY, dawnej stolicy księstwa o tej samej nazwie, miasta, skąd pochodzi znany ser parmezan. Spacer po starówce, wizyta m.in. w katedrze Duomo z olśniewającymi freskami Antonia da Correggio oraz w przyległym baptysterium. Następnie spacer obok Palazzo della Pilotta i teatru Farnese, Piazza Garibaldi i kościół Santa Maria. Wizyta w jednej z fattorii wyrabiających znany ser parmezan, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów, degustacja sera i wina Lambrusco. Powrót do hotelu. Kolacja i nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Dzień wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): przejazd do MODENY słynącej z produkcji samochodów sportowych: Maserati i Ferrari. Spacer po centrum miasta: dostojna romańska katedra z XI w., Accademia Militare – akademia wojskowa mieszcząca się w pałacu z XVII w. Przejazd do REGGIO EMILIA, miasta znanego z produkcji wina i związanego z polską historią, gdyż tutaj w 1797 r. J. Wybicki napisał „Mazurek Dąbrowskiego” – hymn Polski. Spacer po zabytkowym centrum m.in. z bazyliką Ghiara. Czas wolny. Wizyta w jednej z wytwórni win i octu balsamicznego, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów oraz degustacja wyrobów regionalnych połączona z kolacją w wytwórni, składającą się z dwóch dań, warzyw, deseru lub owoców. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do BOLONII – stolicy regionu Emilia-Romania, miasta arkad i krużganków ze słynnym uniwersytetem, a także z odrębną sztuką kulinarną. Zwiedzanie zabytkowego centrum: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno z fontanną Neptuna i Palazzo Comunale – średniowiecznym ratuszem, bazylika San Petronio oraz Archiginnasio – obecnie biblioteka miejska, gdzie były przeprowadzane pierwsze na świecie lekcje anatomii, w mieszczącym się tutaj Uniwersytecie Bolońskim. Wizyta w sali do nauki anatomii z XVII w. Następnie w programie Piazza di Ravegnata ze słynnymi Due Torri – krzywymi wieżami. Czas wolny. Przejazd do hotelu w okolicy Padwy. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PADWY – słynnego miasta uniwersyteckiego, gdzie tworzył Dante Alighieri, nauczał Galileusz, studiowali Kopernik i Kochanowski. Miasto związane jest z życiem i działalnością św. Antoniego. Wizyta w bazylice z grobem i relikwiami świętego. Spacer po historycznym centrum i Piazza delle Erbe. Czas wolny. Wyjazd do Polski.
8. DZIEŃ.
Przyjazd do Polski.
5 noclegów w hotelach***: 1 w okolicy Rawenny, 3 w okolicy Parmy, 1 w okolicy Padwy; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań (bufet), 4 kolacje (serwowane) • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: XITEMIL
Ferrara • Rawenna • Faenza • Piacenza • Parma • Modena • Reggio Emilia • Bolonia • Padwa
Fantastyczny program dla wszystkich, którzy nie tylko kochają Italię, ale także wspaniałą i niepowtarzalną kuchnię włoską. Emilia-Romania, region w centralnych Włoszech, słynie bowiem nie tylko z unikalnych na skalę światową zabytków i miast sztuki, ale także z rewelacyjnej, bardzo urozmaiconej kuchni, docenianej przez ekspertów i smakoszy z całego świata. Wiele produktów i potraw znanych także w Polsce pochodzi właśnie stąd. Trasa wycieczki prowadzi do najbardziej znanych miast Emilii-Romanii, zaplanowano także degustacje tak słynnych specjałów regionu jak szynka parmeńska czy ser parmezan oraz wizyty w fattoriach produkujących znane marki win. Trasa we Włoszech: ok. 1600 km.
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Włoch przez Czechy i Austrię.
2. DZIEŃ.
W godzinach przedpołudniowych przyjazd do FERRARY. Zwiedzanie centrum miasta, dawnej siedziby rodu d’Este: Castello Estense, Palazzo Comunale, Piazza del Municipio, katedra. Przejazd do hotelu w okolicy Rawenny. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do RAWENNY, dawnej stolicy cesarstwa zachodniorzymskiego. Zwiedzanie największej w mieście bazyliki: San Vitale, słynącej ze znajdujących się tam mozaik. Następnie wizyta w Mausoleo di Galla Placida z najstarszymi mozaikami Rawenny, grób Dantego, kościół św. Franciszka, przepiękna bazylika S. Apollinare Nuovo. Przejazd do FAENZY, znanej od średniowiecza z wyrobów fajansowych. Spacer po Piazza del Popolo z dwoma pałacami: Podesta i Municipio, oraz katedrą z XV w. Przejazd do hotelu w okolicy Parmy, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PIACENZY, której początki sięgają roku 222 p.n.e., powstałej jako miasto-kolonia strzegąca granic imperium. Spacer po starówce z katedrą z XIII w. Przejazd do PARMY, dawnej stolicy księstwa o tej samej nazwie, miasta, skąd pochodzi znany ser parmezan. Spacer po starówce, wizyta m.in. w katedrze Duomo z olśniewającymi freskami Antonia da Correggio oraz w przyległym baptysterium. Następnie spacer obok Palazzo della Pilotta i teatru Farnese, Piazza Garibaldi i kościół Santa Maria. Wizyta w jednej z fattorii wyrabiających znany ser parmezan, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów, degustacja sera i wina Lambrusco. Powrót do hotelu. Kolacja i nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Dzień wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): przejazd do MODENY słynącej z produkcji samochodów sportowych: Maserati i Ferrari. Spacer po centrum miasta: dostojna romańska katedra z XI w., Accademia Militare – akademia wojskowa mieszcząca się w pałacu z XVII w. Przejazd do REGGIO EMILIA, miasta znanego z produkcji wina i związanego z polską historią, gdyż tutaj w 1797 r. J. Wybicki napisał „Mazurek Dąbrowskiego” – hymn Polski. Spacer po zabytkowym centrum m.in. z bazyliką Ghiara. Czas wolny. Wizyta w jednej z wytwórni win i octu balsamicznego, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów oraz degustacja wyrobów regionalnych połączona z kolacją w wytwórni, składającą się z dwóch dań, warzyw, deseru lub owoców. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do BOLONII – stolicy regionu Emilia-Romania, miasta arkad i krużganków ze słynnym uniwersytetem, a także z odrębną sztuką kulinarną. Zwiedzanie zabytkowego centrum: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno z fontanną Neptuna i Palazzo Comunale – średniowiecznym ratuszem, bazylika San Petronio oraz Archiginnasio – obecnie biblioteka miejska, gdzie były przeprowadzane pierwsze na świecie lekcje anatomii, w mieszczącym się tutaj Uniwersytecie Bolońskim. Wizyta w sali do nauki anatomii z XVII w. Następnie w programie Piazza di Ravegnata ze słynnymi Due Torri – krzywymi wieżami. Czas wolny. Przejazd do hotelu w okolicy Padwy. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PADWY – słynnego miasta uniwersyteckiego, gdzie tworzył Dante Alighieri, nauczał Galileusz, studiowali Kopernik i Kochanowski. Miasto związane jest z życiem i działalnością św. Antoniego. Wizyta w bazylice z grobem i relikwiami świętego. Spacer po historycznym centrum i Piazza delle Erbe. Czas wolny. Wyjazd do Polski.
8. DZIEŃ.
Przyjazd do Polski.
5 noclegów w hotelach***: 1 w okolicy Rawenny, 3 w okolicy Parmy, 1 w okolicy Padwy; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań (bufet), 4 kolacje (serwowane) • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: XITEMIL