1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Wylot z do Kapsztadu.
2. dzień.
Przylot do KAPSZTADU miasta cieszącego się sławą jednego z najpiękniejszych na świecie. Przy sprzyjającej pogodzie wjazd kolejką linową na Górę Stołową (Table Mountain – 1084 m n.p.m.) i podziwianie wspaniałej panoramy Kapsztadu i Kraju Przylądkowego. Panoramiczne zwiedzanie miasta, m.in. Ratusz, Zamek Dobrej Nadziei – najstarsza budowla w Afryce Południowej, spacer w ogrodach Kompanii Wschodnio-Indyjskiej i gmach Parlamentu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wycieczka na PRZYLĄDEK DOBREJ NADZIEI. Przejazd zachodnim wybrzeżem Przylądka do Hout Bay (Zatoki Zadrzewionej). Następnie rejs statkiem na Wyspy Fok. Postój na środku zatoki, skąd można się dokładnie przyjrzeć całemu stadu fok, które wyleguje się na jednej ze skał (rejs możliwy w zależności od pogody). Dalej przejazd trasą panoramiczną Chapman Peak, wizyta w Punkcie Przylądkowym i na Przylądku Dobrej Nadziei nazywanym dawniej Przylądkiem Burz. W drodze powrotnej do Kapsztadu wizyta w wiktoriańskim miasteczku SIMON’S TOWN i spacer po plaży Boulders. Wizyta w rezerwacie południowoafrykańskich pingwinów. Powrót do Kapsztadu i kolacja w restauracji serwującej dania kuchni afrykańskiej – degustacja potraw przy akompaniamencie tradycyjnej muzyki wygrywanej na marimba i bębnach. Powrót do hotelu, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do Krainy Win. Region winnic z uwagi na ukształtowanie terenu oraz produkowane tu wyśmienite wina jest jedną z największych atrakcji Prowincji Przylądkowej Zachodniej: wspaniałe krajobrazy ozdobione bezkresnymi polami winorośli, malowniczymi górami i dolinami, połyskujący w słońcu ocean, miasteczka założone przez pierwszych europejskich osadników charakteryzujące się holendersko-przylądkową architekturą i przede wszystkim wspaniałe wina. Przejazd do FRANSCHHOEK, którego główną atrakcją jest wykwintna kuchnia oraz wyborne miejscowe wina. Wizyta w Muzeum Motoryzacji, w którym zgromadzono ponad 200 egzemplarzy zabytkowych samochodów, z których najstarsze pamiętają XIX w. Następnie wizyta w dwóch winnicach – na miejscu zapoznanie się z procesem produkcji wina oraz degustacja najlepszych win południowoafrykańskich. Następnie wizyta w miasteczku STELLENBOSCH. Kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do OGRODU BOTANICZNEGO KIRSTENBOSCH, który jest uznawany za jeden z największych ogrodów botanicznych na świecie. Niewiele ogrodów może się równać ze wspaniałym położeniem Kirstenbosch – na wschodnich zboczach Góry Stołowej. Kirstenbosch chlubi się szeroką gamą wyjątkowych gatunków roślin znanych również jako Fynbos, a także roślin ze wszystkich regionów południowej Afryki. Następnie przejazd na słynne nabrzeże Victorii i Alfreda (V&A WATERFRONT), gdzie zabytkowe budynki portu zaadaptowano na hotele, sklepy, restauracje i kawiarnie. Wizyta w Muzeum Diamentów, gdzie można zapoznać się z fascynującą historią diamentów na świecie oraz w Afryce Południowej. Muzeum jest jednocześnie pracownią jubilerską, która pozwala podejrzeć proces szlifowania diamentów. Wieczorem rejs katamaranem po zatoce, podczas którego można podziwiać zachód słońca i delektować się wyśmienitym winem południowoafrykańskim. Kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) możliwość udziału w wycieczkach. Kolacja. Nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) możliwość udziału w wycieczkach. Kolacja. Nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Ok. dwugodzinny przejazd do rezerwatu zwierząt AQUILA, położonego na północny-wschód od Kapsztadu. Rezerwat o powierzchni 10 000 hektarów zamieszkuje wiele gatunków zwierząt i ptaków, a przede wszystkim przedstawiciele afrykańskiej wielkiej piątki (lwy, nosorożce, słonie, lamparty i bawoły afrykańskie). Przejazd do lodży, zakwaterowanie oraz obiad. Popołudniowe safari (ok. 2-3 godz.) i możliwość upolowania aparatem fotograficznym wielu dzikich zwierząt. Powrót do lodży lub hotelu, kolacja i nocleg.
9. dzień.
O wschodzie słońca wyjazd na poranne safari. Powrót na śniadanie. Wykwaterowanie, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
10. dzień.
Przylot do Polski.
Kod oferty: CPTKPCP
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Wylot z do Kapsztadu.
2. dzień.
Przylot do KAPSZTADU miasta cieszącego się sławą jednego z najpiękniejszych na świecie. Przy sprzyjającej pogodzie wjazd kolejką linową na Górę Stołową (Table Mountain – 1084 m n.p.m.) i podziwianie wspaniałej panoramy Kapsztadu i Kraju Przylądkowego. Panoramiczne zwiedzanie miasta, m.in. Ratusz, Zamek Dobrej Nadziei – najstarsza budowla w Afryce Południowej, spacer w ogrodach Kompanii Wschodnio-Indyjskiej i gmach Parlamentu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wycieczka na PRZYLĄDEK DOBREJ NADZIEI. Przejazd zachodnim wybrzeżem Przylądka do Hout Bay (Zatoki Zadrzewionej). Następnie rejs statkiem na Wyspy Fok. Postój na środku zatoki, skąd można się dokładnie przyjrzeć całemu stadu fok, które wyleguje się na jednej ze skał (rejs możliwy w zależności od pogody). Dalej przejazd trasą panoramiczną Chapman Peak, wizyta w Punkcie Przylądkowym i na Przylądku Dobrej Nadziei nazywanym dawniej Przylądkiem Burz. W drodze powrotnej do Kapsztadu wizyta w wiktoriańskim miasteczku SIMON’S TOWN i spacer po plaży Boulders. Wizyta w rezerwacie południowoafrykańskich pingwinów. Powrót do Kapsztadu i kolacja w restauracji serwującej dania kuchni afrykańskiej – degustacja potraw przy akompaniamencie tradycyjnej muzyki wygrywanej na marimba i bębnach. Powrót do hotelu, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do Krainy Win. Region winnic z uwagi na ukształtowanie terenu oraz produkowane tu wyśmienite wina jest jedną z największych atrakcji Prowincji Przylądkowej Zachodniej: wspaniałe krajobrazy ozdobione bezkresnymi polami winorośli, malowniczymi górami i dolinami, połyskujący w słońcu ocean, miasteczka założone przez pierwszych europejskich osadników charakteryzujące się holendersko-przylądkową architekturą i przede wszystkim wspaniałe wina. Przejazd do FRANSCHHOEK, którego główną atrakcją jest wykwintna kuchnia oraz wyborne miejscowe wina. Wizyta w Muzeum Motoryzacji, w którym zgromadzono ponad 200 egzemplarzy zabytkowych samochodów, z których najstarsze pamiętają XIX w. Następnie wizyta w dwóch winnicach – na miejscu zapoznanie się z procesem produkcji wina oraz degustacja najlepszych win południowoafrykańskich. Następnie wizyta w miasteczku STELLENBOSCH. Kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do OGRODU BOTANICZNEGO KIRSTENBOSCH, który jest uznawany za jeden z największych ogrodów botanicznych na świecie. Niewiele ogrodów może się równać ze wspaniałym położeniem Kirstenbosch – na wschodnich zboczach Góry Stołowej. Kirstenbosch chlubi się szeroką gamą wyjątkowych gatunków roślin znanych również jako Fynbos, a także roślin ze wszystkich regionów południowej Afryki. Następnie przejazd na słynne nabrzeże Victorii i Alfreda (V&A WATERFRONT), gdzie zabytkowe budynki portu zaadaptowano na hotele, sklepy, restauracje i kawiarnie. Wizyta w Muzeum Diamentów, gdzie można zapoznać się z fascynującą historią diamentów na świecie oraz w Afryce Południowej. Muzeum jest jednocześnie pracownią jubilerską, która pozwala podejrzeć proces szlifowania diamentów. Wieczorem rejs katamaranem po zatoce, podczas którego można podziwiać zachód słońca i delektować się wyśmienitym winem południowoafrykańskim. Kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) możliwość udziału w wycieczkach. Kolacja. Nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) możliwość udziału w wycieczkach. Kolacja. Nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Ok. dwugodzinny przejazd do rezerwatu zwierząt AQUILA, położonego na północny-wschód od Kapsztadu. Rezerwat o powierzchni 10 000 hektarów zamieszkuje wiele gatunków zwierząt i ptaków, a przede wszystkim przedstawiciele afrykańskiej wielkiej piątki (lwy, nosorożce, słonie, lamparty i bawoły afrykańskie). Przejazd do lodży, zakwaterowanie oraz obiad. Popołudniowe safari (ok. 2-3 godz.) i możliwość upolowania aparatem fotograficznym wielu dzikich zwierząt. Powrót do lodży lub hotelu, kolacja i nocleg.
9. dzień.
O wschodzie słońca wyjazd na poranne safari. Powrót na śniadanie. Wykwaterowanie, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
10. dzień.
Przylot do Polski.
Kod oferty: CPTKPCP