Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
Saint-Andiol • Beaumes-de-Venise • Gigondas • Saint-Rémy-de-Provence • Les Baux-de-Provence • Pont du Gard • Châteauneuf-du-Pape • L’Isle-sur-la-Sorgue • Fontaine-de-Vaucluse • Gordes • Lourmarin • Bonnieux • Lacoste • Ménerbes • Oppède • Awinion Znakomite połączenie wycieczki objazdowej z wczasami! 5 noclegów w kameralnym hotelu z basenem w centrum Prowansji, blisko legendarnego Awinionu. Codziennie w programie najpiękniejsze zakątki Prowansji, pełne wrażeń dni w regionie słońca, wina, historii i doskonałej kuchni. W cenie 2 kolacje w hotelu, podczas których serwowane będą takie przysmaki, jak prowansalska zupa rybna, lokalne przystawki, białe i różowe wino. Jednym z deserów będzie crème brûlée à la lavande! Bardzo ciekawy i urozmaicony autorski program, przygotowany z myślą o pasjonatach Francji, którzy pragną poznać jej najpiękniejsze regiony. Łączna trasa we Francji: ok. 2000 km.
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Francji.
2. DZIEŃ.
Przyjazd do SAINT-ANDIOL, położonego w sercu Prowansji, w dolinie Durance. Zakwaterowanie w hotelu Lou Mistralou. Czas wolny na odpoczynek, kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do BEAUMES-DE-VENISE. Wizyta na kolorowym i pachnącym miejscowym targu. Beaumes-de-Venise słynie z wyśmienitych win, przede wszystkim ze słodkiego muskatu o aromacie cytrusów i posmaku rodzynek, pijanego jako chłodny aperitif. Degustacja wina w miejscowej winnicy. Przejazd do Moulin à huile de la Balméenne, młyna, gdzie tłoczy się oliwę. Zwiedzanie młyna i degustacja oliwy, zielonych oliwek i tapenady - pasty z oliwek, kaparów i anchois. Przejazd do miasteczka GIGONDAS, cenionego za bogate w smaku wino. Powrót do hotelu i nocleg.
4. DZIEŃ.
Wczesne śniadanie. Przejazd do SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, położonego u podnóża niskich szczytów Alpilles. W historię tego miasta wpisały się dwie wielkie postacie - Vincent van Gogh i Nostradamus. Zwiedzanie: klasztor Saint-Paul-de-Mausole, w którym przebywał van Gogh po obcięciu sobie ucha; Glanum - ruiny rzymskiego miasta. Następnie wyjazd do LES BAUX-DE-PROVENCE, miasta leżącego na odnodze wapiennego pasma górskiego Alpilles. Największą atrakcją tej miejscowości są ruiny zamku-twierdzy wzniesionego na grzbiecie skalnym przez Panów Baux, uważających się za potomków Baltazara, jednego z Trzech Mędrców. Przejazd do PONT DU GARD - trzypiętrowego odcinka rzymskiego akweduktu biegnącego z Uzès do Nîmes, przerzuconego nad rzeką Gardon. Następnie wyjazd do CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - z winnic tego małego miasteczka pochodzi najsławniejsze wino Côtes-du-Rhône. Spacer po Châteauneuf i degustacja wina w tutejszych piwnicach. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do poprzecinanego licznymi kanałami L’ISLE-SUR-LA-SORGUE. Krótka przechadzka po miasteczku opisanym w książce „Hotel Pastis” Petera Mayle’a; zwiedzanie kościoła Notre-Dame-des-Anges. Przejazd do FONTAINE-DE-VAUCLUSE, gdzie zobaczyć można jeden z cudów Prowansji - źródło rzeki Sorgue, zimą i wiosną wytryskujące z ogromną siłą z głębokiej rozpadliny nad miastem i od razu stające się rzeką. Spacer wzdłuż rzeki, wizyta w młynie produkującym papier czerpany. Następnie wyjazd do GORDES, malowniczej miejscowości położonej tarasowo wokół góry, na której szczycie wznosi się renesansowy zamek z XVI w. Czas wolny. Może to dobry moment na spróbowanie pastis? Ten pachnący anyżkiem trunek to jeden ze smaków Prowansji. Podawany z kostkami lodu i wodą jest idealny na gorące popołudnie. Spacer po LOURMARIN umieszczonym na liście najpiękniejszych miasteczek Francji. Wizyta na miejscowym cmentarzu, gdzie pochowany został najbardziej znany mieszkaniec Lourmarin - Albert Camus. Wizyta w La Ferme de Gerbaud, gospodarstwie specjalizującym się w uprawie aromatycznych ziół: tymianku, rozmarynu, szałwii, cząbru, oregano i lawendy. Na zakończenie spaceru po pachnących polach możliwość zakupu słynnej mieszanki prowansalskich ziół, lawendy i aromatyzowanej oliwy. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wypoczynek w hotelu. Dla chętnych wycieczka fakultatywna (za dodatkową opłatą na miejscu) do Villages Perchés w masywie Luberon. Program wycieczki: krótka wizyta w położonym na wzgórzu BONNIEUX z piękną zabudową, licznymi placykami i brukowanymi uliczkami. Z miasta rozpościera się przepiękna panorama na okoliczne wzniesienia, winnice, kolorowe pola i sady owocowe. Przejazd do LACOSTE, którego mieszkańcem był markiz de Sade. Ruiny zamku, który zamieszkiwał markiz, są aktualnie własnością słynnego projektanta i stylisty Pierre’a Cardina. Wyjazd do pięknego MENÉRBES, nad którym góruje zamek. Miejscowość zyskała sławę dzięki książkom Petera Mayle’a. Czas wolny w malowniczym OPPÈDE. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przyjazd do AWINIONU - miasta położonego na lewym brzegu Rodanu, otoczonego w całości średniowiecznymi murami obronnymi, dawnej siedziby arcybiskupów i papieży. Dziewięciogodzinne zwiedzanie miasta: majestatyczny Pałac Papieży, romańska katedra Notre-Dame, znany z piosenki most Saint Bénezét, malowniczy Place Crillon, Place de l’Horloge - centralny punkt miasta, z teatrem ratuszem, licznymi restauracjami, barami i kawiarniami. Kolacja. Wyjazd do Polski.
8. DZIEŃ.
Przyjazd do Polski.
23 września - Święto Gastronomii
5 noclegów w hotelu Lou Mistralou** z basenem, restauracją i tarasem; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań, 2 kolacje w hotelu (przystawka, danie główne, deser, lampka wina) i 1 kolacja w restauracjach FLUNCH (typu self-service) zgodnie z programem • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: XFRPROW
Saint-Andiol • Beaumes-de-Venise • Gigondas • Saint-Rémy-de-Provence • Les Baux-de-Provence • Pont du Gard • Châteauneuf-du-Pape • L’Isle-sur-la-Sorgue • Fontaine-de-Vaucluse • Gordes • Lourmarin • Bonnieux • Lacoste • Ménerbes • Oppède • Awinion Znakomite połączenie wycieczki objazdowej z wczasami! 5 noclegów w kameralnym hotelu z basenem w centrum Prowansji, blisko legendarnego Awinionu. Codziennie w programie najpiękniejsze zakątki Prowansji, pełne wrażeń dni w regionie słońca, wina, historii i doskonałej kuchni. W cenie 2 kolacje w hotelu, podczas których serwowane będą takie przysmaki, jak prowansalska zupa rybna, lokalne przystawki, białe i różowe wino. Jednym z deserów będzie crème brûlée à la lavande! Bardzo ciekawy i urozmaicony autorski program, przygotowany z myślą o pasjonatach Francji, którzy pragną poznać jej najpiękniejsze regiony. Łączna trasa we Francji: ok. 2000 km.
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Francji.
2. DZIEŃ.
Przyjazd do SAINT-ANDIOL, położonego w sercu Prowansji, w dolinie Durance. Zakwaterowanie w hotelu Lou Mistralou. Czas wolny na odpoczynek, kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do BEAUMES-DE-VENISE. Wizyta na kolorowym i pachnącym miejscowym targu. Beaumes-de-Venise słynie z wyśmienitych win, przede wszystkim ze słodkiego muskatu o aromacie cytrusów i posmaku rodzynek, pijanego jako chłodny aperitif. Degustacja wina w miejscowej winnicy. Przejazd do Moulin à huile de la Balméenne, młyna, gdzie tłoczy się oliwę. Zwiedzanie młyna i degustacja oliwy, zielonych oliwek i tapenady - pasty z oliwek, kaparów i anchois. Przejazd do miasteczka GIGONDAS, cenionego za bogate w smaku wino. Powrót do hotelu i nocleg.
4. DZIEŃ.
Wczesne śniadanie. Przejazd do SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, położonego u podnóża niskich szczytów Alpilles. W historię tego miasta wpisały się dwie wielkie postacie - Vincent van Gogh i Nostradamus. Zwiedzanie: klasztor Saint-Paul-de-Mausole, w którym przebywał van Gogh po obcięciu sobie ucha; Glanum - ruiny rzymskiego miasta. Następnie wyjazd do LES BAUX-DE-PROVENCE, miasta leżącego na odnodze wapiennego pasma górskiego Alpilles. Największą atrakcją tej miejscowości są ruiny zamku-twierdzy wzniesionego na grzbiecie skalnym przez Panów Baux, uważających się za potomków Baltazara, jednego z Trzech Mędrców. Przejazd do PONT DU GARD - trzypiętrowego odcinka rzymskiego akweduktu biegnącego z Uzès do Nîmes, przerzuconego nad rzeką Gardon. Następnie wyjazd do CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - z winnic tego małego miasteczka pochodzi najsławniejsze wino Côtes-du-Rhône. Spacer po Châteauneuf i degustacja wina w tutejszych piwnicach. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do poprzecinanego licznymi kanałami L’ISLE-SUR-LA-SORGUE. Krótka przechadzka po miasteczku opisanym w książce „Hotel Pastis” Petera Mayle’a; zwiedzanie kościoła Notre-Dame-des-Anges. Przejazd do FONTAINE-DE-VAUCLUSE, gdzie zobaczyć można jeden z cudów Prowansji - źródło rzeki Sorgue, zimą i wiosną wytryskujące z ogromną siłą z głębokiej rozpadliny nad miastem i od razu stające się rzeką. Spacer wzdłuż rzeki, wizyta w młynie produkującym papier czerpany. Następnie wyjazd do GORDES, malowniczej miejscowości położonej tarasowo wokół góry, na której szczycie wznosi się renesansowy zamek z XVI w. Czas wolny. Może to dobry moment na spróbowanie pastis? Ten pachnący anyżkiem trunek to jeden ze smaków Prowansji. Podawany z kostkami lodu i wodą jest idealny na gorące popołudnie. Spacer po LOURMARIN umieszczonym na liście najpiękniejszych miasteczek Francji. Wizyta na miejscowym cmentarzu, gdzie pochowany został najbardziej znany mieszkaniec Lourmarin - Albert Camus. Wizyta w La Ferme de Gerbaud, gospodarstwie specjalizującym się w uprawie aromatycznych ziół: tymianku, rozmarynu, szałwii, cząbru, oregano i lawendy. Na zakończenie spaceru po pachnących polach możliwość zakupu słynnej mieszanki prowansalskich ziół, lawendy i aromatyzowanej oliwy. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wypoczynek w hotelu. Dla chętnych wycieczka fakultatywna (za dodatkową opłatą na miejscu) do Villages Perchés w masywie Luberon. Program wycieczki: krótka wizyta w położonym na wzgórzu BONNIEUX z piękną zabudową, licznymi placykami i brukowanymi uliczkami. Z miasta rozpościera się przepiękna panorama na okoliczne wzniesienia, winnice, kolorowe pola i sady owocowe. Przejazd do LACOSTE, którego mieszkańcem był markiz de Sade. Ruiny zamku, który zamieszkiwał markiz, są aktualnie własnością słynnego projektanta i stylisty Pierre’a Cardina. Wyjazd do pięknego MENÉRBES, nad którym góruje zamek. Miejscowość zyskała sławę dzięki książkom Petera Mayle’a. Czas wolny w malowniczym OPPÈDE. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przyjazd do AWINIONU - miasta położonego na lewym brzegu Rodanu, otoczonego w całości średniowiecznymi murami obronnymi, dawnej siedziby arcybiskupów i papieży. Dziewięciogodzinne zwiedzanie miasta: majestatyczny Pałac Papieży, romańska katedra Notre-Dame, znany z piosenki most Saint Bénezét, malowniczy Place Crillon, Place de l’Horloge - centralny punkt miasta, z teatrem ratuszem, licznymi restauracjami, barami i kawiarniami. Kolacja. Wyjazd do Polski.
8. DZIEŃ.
Przyjazd do Polski.
23 września - Święto Gastronomii
5 noclegów w hotelu Lou Mistralou** z basenem, restauracją i tarasem; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań, 2 kolacje w hotelu (przystawka, danie główne, deser, lampka wina) i 1 kolacja w restauracjach FLUNCH (typu self-service) zgodnie z programem • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: XFRPROW