1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do PARYŻA. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie, nocleg.
2. dzień
Śniadanie. Przejazd do FONTAINEBLEAU. Zwiedzanie wpisanej na listę UNESCO, liczącej ponad 1500 komnat, rezydencji królewskiej we Francji: Château de Fontainebleau. Ten ogromny i zjawiskowy pałac, o którym Napoleon mawiał: „prawdziwy dom królów” przez ponad siedem wieków był rezydencją królów Francji. Przy sprzyjających warunkach pogodowych krótki spacer po ogrodach otaczających pałac. Przejazd do Paryża. Wjazd na 56. piętro Tour Montparnasse, na odkryty taras widokowy, skąd rozciąga się przepiękna panorama stolicy świata. Powrót do hotelu i nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ORLEANU. Spacer po Starym Mieście: Katedra Św. Krzyża, zwiedzanie Domu Joanny d’Arc, Place du Martroi z pomnikiem Joanny d’Arc. Krótki przystanek w AUXERRE. Spacer zabytkowym Starym Miastem z szachulcową zabudową, wizyta w Opactwie św. Germana. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do DIJON. Spacer po Dijon – stolicy Burgundii, a jednocześnie stolicy musztardy, z jej licznymi pamiątkami z czasów świetności księstwa: Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne, Kościół Notre-Dame, gotycki Hôtel Aubriot – najstarsza świecka budowla w mieście oraz liczne średniowieczne domy i renesansowe rezydencje. Współczesne Dijon jest miastem dynamicznie rozwijającym się i „młodym duchem” dzięki studentom tutejszych uczelni. Miasto znane jest z produkcji doskonałej musztardy, słynnej na całym świecie. Wyjątkowy smak zawdzięcza ona nasionom, które ostrości nabierają na wapiennej glebie tego regionu. Przejazd do BEAUNE – uznawanego za stolicę win burgundzkich. Spacer po mieście, wizyta w Moutarderie, gdzie według dawnej receptury wytwarzana jest słynna musztarda. W mieście znajduje się średniowieczna perełka – Hospices de Beaune, budynek wzniesiony w XV w. jako szpital i przytułek. Powrót do hotelu, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd do FONTENAY. Zwiedzanie najlepiej zachowanego, wpisanego na listę UNESCO, Opactwa Cystersów – Abbaye de Fontenay, założonego w XII w. przez Bernarda z Clairvaux. Krótki przystanek w FLAVIGNY-SUR-OZERAIN, gdzie kręcono film „Czekolada” z Juliette Binoche. W tym urokliwym miasteczku produkowane są od lat słynne francuskie cukierki „Les Anis de Flavigny”. Przejazd do VEZELAY, któremu przyznano tytuł „najpiękniejszego miasteczka Francji”. Na skalistym wzgórzu wznosi się Bazylika św. Marii Magdaleny, wpisana na listę UNESCO. Powrót do hotelu, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Wycieczka do COTE D’OR, czyli jednego z najbardziej znanych regionów winiarskich świata, skąd pochodzą takie apelacje jak: La Tâche, Échézeaux, Richebourg oraz bardzo prestiżowe Romanée-Conti. Wizyta w jednej z malowniczych winnic. Degustacja wina. Przejazd do LYONU, kulinarnej stolicy Francji. Zwiedzanie: górująca nad miastem, wzniesiona w 1896 r. Bazylika Notre-Dame-de-Fourvière, Katedra St. Jean ze wspaniałym zegarem astronomicznym i pięknymi witrażami, Place Bellecour, Vieux Lyon – jeden z najlepiej zachowanych kompleksów renesansowych Europy, wpisany na listę UNESCO, słynne domy tkaczy jedwabiu z charakterystycznymi traboules – pasażami łączącymi budynki. Następnie wizyta w Muzeum Miniatur i Kina, gdzie można zobaczyć kostiumy, maski, miniatury samochodów, modele miast i wiosek, animacje 3D i dekoracje filmowe m.in. z filmu „Pachnidło". Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Przejazd do VICHY, słynnego uzdrowiska znanego już w czasach rzymskich. Spacer po parku zdrojowym do pijalni wód Hall des Sources, a następnie do kompleksu dawnych łaźni, aż pod gmach opery. Przejazd do ROANNE – urokliwego miasteczka położonego nad Loarą. Miasto łączy w sobie historię, kulturę oraz piękną przyrodę. Powrót do hotelu, nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie, przejazd na lotnisko, wylot do Polski.
Kod oferty: PARSMAK
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do PARYŻA. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie, nocleg.
2. dzień
Śniadanie. Przejazd do FONTAINEBLEAU. Zwiedzanie wpisanej na listę UNESCO, liczącej ponad 1500 komnat, rezydencji królewskiej we Francji: Château de Fontainebleau. Ten ogromny i zjawiskowy pałac, o którym Napoleon mawiał: „prawdziwy dom królów” przez ponad siedem wieków był rezydencją królów Francji. Przy sprzyjających warunkach pogodowych krótki spacer po ogrodach otaczających pałac. Przejazd do Paryża. Wjazd na 56. piętro Tour Montparnasse, na odkryty taras widokowy, skąd rozciąga się przepiękna panorama stolicy świata. Powrót do hotelu i nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ORLEANU. Spacer po Starym Mieście: Katedra Św. Krzyża, zwiedzanie Domu Joanny d’Arc, Place du Martroi z pomnikiem Joanny d’Arc. Krótki przystanek w AUXERRE. Spacer zabytkowym Starym Miastem z szachulcową zabudową, wizyta w Opactwie św. Germana. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do DIJON. Spacer po Dijon – stolicy Burgundii, a jednocześnie stolicy musztardy, z jej licznymi pamiątkami z czasów świetności księstwa: Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne, Kościół Notre-Dame, gotycki Hôtel Aubriot – najstarsza świecka budowla w mieście oraz liczne średniowieczne domy i renesansowe rezydencje. Współczesne Dijon jest miastem dynamicznie rozwijającym się i „młodym duchem” dzięki studentom tutejszych uczelni. Miasto znane jest z produkcji doskonałej musztardy, słynnej na całym świecie. Wyjątkowy smak zawdzięcza ona nasionom, które ostrości nabierają na wapiennej glebie tego regionu. Przejazd do BEAUNE – uznawanego za stolicę win burgundzkich. Spacer po mieście, wizyta w Moutarderie, gdzie według dawnej receptury wytwarzana jest słynna musztarda. W mieście znajduje się średniowieczna perełka – Hospices de Beaune, budynek wzniesiony w XV w. jako szpital i przytułek. Powrót do hotelu, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd do FONTENAY. Zwiedzanie najlepiej zachowanego, wpisanego na listę UNESCO, Opactwa Cystersów – Abbaye de Fontenay, założonego w XII w. przez Bernarda z Clairvaux. Krótki przystanek w FLAVIGNY-SUR-OZERAIN, gdzie kręcono film „Czekolada” z Juliette Binoche. W tym urokliwym miasteczku produkowane są od lat słynne francuskie cukierki „Les Anis de Flavigny”. Przejazd do VEZELAY, któremu przyznano tytuł „najpiękniejszego miasteczka Francji”. Na skalistym wzgórzu wznosi się Bazylika św. Marii Magdaleny, wpisana na listę UNESCO. Powrót do hotelu, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Wycieczka do COTE D’OR, czyli jednego z najbardziej znanych regionów winiarskich świata, skąd pochodzą takie apelacje jak: La Tâche, Échézeaux, Richebourg oraz bardzo prestiżowe Romanée-Conti. Wizyta w jednej z malowniczych winnic. Degustacja wina. Przejazd do LYONU, kulinarnej stolicy Francji. Zwiedzanie: górująca nad miastem, wzniesiona w 1896 r. Bazylika Notre-Dame-de-Fourvière, Katedra St. Jean ze wspaniałym zegarem astronomicznym i pięknymi witrażami, Place Bellecour, Vieux Lyon – jeden z najlepiej zachowanych kompleksów renesansowych Europy, wpisany na listę UNESCO, słynne domy tkaczy jedwabiu z charakterystycznymi traboules – pasażami łączącymi budynki. Następnie wizyta w Muzeum Miniatur i Kina, gdzie można zobaczyć kostiumy, maski, miniatury samochodów, modele miast i wiosek, animacje 3D i dekoracje filmowe m.in. z filmu „Pachnidło". Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Przejazd do VICHY, słynnego uzdrowiska znanego już w czasach rzymskich. Spacer po parku zdrojowym do pijalni wód Hall des Sources, a następnie do kompleksu dawnych łaźni, aż pod gmach opery. Przejazd do ROANNE – urokliwego miasteczka położonego nad Loarą. Miasto łączy w sobie historię, kulturę oraz piękną przyrodę. Powrót do hotelu, nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie, przejazd na lotnisko, wylot do Polski.
Kod oferty: PARSMAK