Преимущества предложения
- 2 lekcje gotowania
- portugalskie słodycze: Queijadas, Pastéis de Belém, Ovos moles
- degustacje win z różnych regionów Portugalii: Barranco Longo, Setúbal Moscatel, Aliança, Porto
Itaka
Описание
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Faro. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Zależnie od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. DZIEŃ. SILVES – LAGOS – PRZYLĄDEK ŚWIĘTEGO WINCENTEGO
Śniadanie. Przejazd do SILVES, nazywanego „Bagdadem Zachodu”, przypominającym o wpływach muzułmańskich w tym regionie. Spacer po mieście: mauretański zamek Castelo de Silves. Wizyta w winnicy połączona z degustacją lokalnego wina Barranco Longo. Przejazd do LAGOS, zwiedzanie stolicy regionu: pozostałości twierdzy, pierwsze w Europie miejsce handlu niewolnikami, kościół św. Antoniego. Ostatnim punktem programu jest Przylądek Świętego Wincentego, uznawany w średniowieczu za koniec świata. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ. ÉVORA i AZEITÃO: WINO i SER
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ÉVORY. Spacer: katedra z XII w., ruiny rzymskiej świątyni poświęconej bogini Dianie; plac Giraldo. Przejazd do AZEITÃO. Wizyta w winnicy połączona z degustacją wina i sera. Ser Queijo de Azeitão to jeden z najpopularniejszych regionalnych produktów Portugalii, a historia jego produkcji sięga już ponad 130 lat. Jest wyrabiany z owczego mleka i charakteryzuje się miękką, kremową konsystencją. Przejazd do Lizbony. Zakwaterowanie. Wieczorem czas wolny na spacer po Lizbonie i spróbowanie lokalnej kuchni w licznych restauracjach. Nocleg.
4. DZIEŃ. LIZBONA – SINTRA I QUEIJADA – LEKCJA GOTOWANIA BACALHAU
Śniadanie. Zwiedzanie LIZBONY: Rua Augusta, plac Rossio, Belém, urocza nadbrzeżna dzielnica z zabytkami sztuki manuelińskiej: wieża Belém i pomnik Odkryć Geograficznych. W trakcie zwiedzania będzie czas na posmakowanie najsłynniejszego portugalskiego ciastka - Pastéis de Belém. Zazwyczaj podawane jest na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przejazd do SINTRY – dawnej letniej rezydencji portugalskich monarchów. Sintra słynie z wyrobu Queijada – małego ciasteczka, na zewnątrz chrupiącego, w środku wypełnionego masą składającą się z trzech gatunków sera, mąki, cukru i cynamonu. Lekcja gotowania w lokalnej tawernie połączona z kolacją. Nauka przyrządzania tradycyjnych potraw: przystawki, słynnego bacalhau i deseru. Powrót do Lizbony, nocleg.
5. DZIEŃ. AVEIRO – PRZYRZĄDZANIE OVOS MOLES i degustacja PORTO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do AVEIRO, miasta na wodzie, z labiryntem kanałów. Spacer po centrum, gdzie można podziwiać domy rybaków. Warsztaty przyrządzania Ovos Moles – deseru składającego się ze świeżej masy przygotowanej z żółtek jaj zmieszanych z cukrem, otoczonej opłatkowym ciastem. Przejazd do PORTO, miasta niezwykłego, malowniczo położonego na wzgórzu nad rzeką Duero. Wizyta w piwnicach, gdzie dojrzewają portugalskie wina, degustacja słynnego porto. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
6. DZIEŃ. DEGUSTACJA WINA ALIANÇA – COIMBRA – FÁTIMA
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do winnicy, gdzie produkowane jest regionalne musujące wino Aliança, degustacja. Przejazd do COIMBRY, dawnej stolicy Portugalii i centrum uniwersyteckiego. Zwiedzanie: najstarszy w kraju uniwersytet z barokową biblioteką Joanina; romańska katedra Sé Velha, kościół św. Krzyża. Przejazd do FÁTIMY, ośrodka kultu maryjnego i celu licznych pielgrzymek. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ. BATALHA – ALCOBAÇA – NAZARÉ
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BATALHA. Zwiedzanie dominikańskiego opactwa Matki Boskiej Zwycięskiej, arcydzieła portugalskiego gotyku. Przejazd do ALCOBAÇA, zwiedzanie gotyckiego klasztoru. Przejazd do NAZARÉ, kurortu nad Atlantykiem. Czas wolny. Przejazd do Algarve. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
8. DZIEŃ.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Faro. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Zależnie od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. DZIEŃ. SILVES – LAGOS – PRZYLĄDEK ŚWIĘTEGO WINCENTEGO
Śniadanie. Przejazd do SILVES, nazywanego „Bagdadem Zachodu”, przypominającym o wpływach muzułmańskich w tym regionie. Spacer po mieście: mauretański zamek Castelo de Silves. Wizyta w winnicy połączona z degustacją lokalnego wina Barranco Longo. Przejazd do LAGOS, zwiedzanie stolicy regionu: pozostałości twierdzy, pierwsze w Europie miejsce handlu niewolnikami, kościół św. Antoniego. Ostatnim punktem programu jest Przylądek Świętego Wincentego, uznawany w średniowieczu za koniec świata. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ. ÉVORA i AZEITÃO: WINO i SER
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ÉVORY. Spacer: katedra z XII w., ruiny rzymskiej świątyni poświęconej bogini Dianie; plac Giraldo. Przejazd do AZEITÃO. Wizyta w winnicy połączona z degustacją wina i sera. Ser Queijo de Azeitão to jeden z najpopularniejszych regionalnych produktów Portugalii, a historia jego produkcji sięga już ponad 130 lat. Jest wyrabiany z owczego mleka i charakteryzuje się miękką, kremową konsystencją. Przejazd do Lizbony. Zakwaterowanie. Wieczorem czas wolny na spacer po Lizbonie i spróbowanie lokalnej kuchni w licznych restauracjach. Nocleg.
4. DZIEŃ. LIZBONA – SINTRA I QUEIJADA – LEKCJA GOTOWANIA BACALHAU
Śniadanie. Zwiedzanie LIZBONY: Rua Augusta, plac Rossio, Belém, urocza nadbrzeżna dzielnica z zabytkami sztuki manuelińskiej: wieża Belém i pomnik Odkryć Geograficznych. W trakcie zwiedzania będzie czas na posmakowanie najsłynniejszego portugalskiego ciastka - Pastéis de Belém. Zazwyczaj podawane jest na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przejazd do SINTRY – dawnej letniej rezydencji portugalskich monarchów. Sintra słynie z wyrobu Queijada – małego ciasteczka, na zewnątrz chrupiącego, w środku wypełnionego masą składającą się z trzech gatunków sera, mąki, cukru i cynamonu. Lekcja gotowania w lokalnej tawernie połączona z kolacją. Nauka przyrządzania tradycyjnych potraw: przystawki, słynnego bacalhau i deseru. Powrót do Lizbony, nocleg.
5. DZIEŃ. AVEIRO – PRZYRZĄDZANIE OVOS MOLES i degustacja PORTO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do AVEIRO, miasta na wodzie, z labiryntem kanałów. Spacer po centrum, gdzie można podziwiać domy rybaków. Warsztaty przyrządzania Ovos Moles – deseru składającego się ze świeżej masy przygotowanej z żółtek jaj zmieszanych z cukrem, otoczonej opłatkowym ciastem. Przejazd do PORTO, miasta niezwykłego, malowniczo położonego na wzgórzu nad rzeką Duero. Wizyta w piwnicach, gdzie dojrzewają portugalskie wina, degustacja słynnego porto. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
6. DZIEŃ. DEGUSTACJA WINA ALIANÇA – COIMBRA – FÁTIMA
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do winnicy, gdzie produkowane jest regionalne musujące wino Aliança, degustacja. Przejazd do COIMBRY, dawnej stolicy Portugalii i centrum uniwersyteckiego. Zwiedzanie: najstarszy w kraju uniwersytet z barokową biblioteką Joanina; romańska katedra Sé Velha, kościół św. Krzyża. Przejazd do FÁTIMY, ośrodka kultu maryjnego i celu licznych pielgrzymek. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ. BATALHA – ALCOBAÇA – NAZARÉ
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BATALHA. Zwiedzanie dominikańskiego opactwa Matki Boskiej Zwycięskiej, arcydzieła portugalskiego gotyku. Przejazd do ALCOBAÇA, zwiedzanie gotyckiego klasztoru. Przejazd do NAZARÉ, kurortu nad Atlantykiem. Czas wolny. Przejazd do Algarve. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
8. DZIEŃ.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
7 noclegów w hotelach klasy turystycznej; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 7 śniadań, 6 kolacji (w tym 1 połączona z lekcją gotowania) • przelot • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • degustacje i lekcje gotowania wymienione w programie • ubezpieczenie KL i NW
- Obowiązkowa opłata na miejscu: bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 37 EUR.
Галерея
Португалия
Расположение на карте

Silves • Lagos • Przylądek Świętego Wincentego • Évora • Azeitão • Lizbona • Sintra • Aveiro • Porto • Coimbra • Fátima • Batalha • Alcobaça • Nazaré
Niezapomniana przygoda z tradycyjną kuchnią Portugalii. Uczta dla podniebienia i oczu. Wspaniałe zabytki, ocean, plaże i same pyszności. Podróż po Portugalii i zwiedzanie najciekawszych miejsc połączone z poznawaniem tajników przyrządzania lokalnych dań i słodyczy: od Algarve aż po północne rejony kraju i Porto. W programie doskonała zabawa podczas warsztatów i lekcji gotowania, a także degustacje win: Barranco Longo, Setúbal Moscatel, Aliança i Porto.
PLAN WYCIECZKI1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Faro. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Zależnie od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. DZIEŃ. SILVES – LAGOS – PRZYLĄDEK ŚWIĘTEGO WINCENTEGO
Śniadanie. Przejazd do SILVES, nazywanego „Bagdadem Zachodu”, przypominającym o wpływach muzułmańskich w tym regionie. Spacer po mieście: mauretański zamek Castelo de Silves. Wizyta w winnicy połączona z degustacją lokalnego wina Barranco Longo. Przejazd do LAGOS, zwiedzanie stolicy regionu: pozostałości twierdzy, pierwsze w Europie miejsce handlu niewolnikami, kościół św. Antoniego. Ostatnim punktem programu jest Przylądek Świętego Wincentego, uznawany w średniowieczu za koniec świata. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ. ÉVORA i AZEITÃO: WINO i SER
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ÉVORY. Spacer: katedra z XII w., ruiny rzymskiej świątyni poświęconej bogini Dianie; plac Giraldo. Przejazd do AZEITÃO. Wizyta w winnicy połączona z degustacją wina i sera. Ser Queijo de Azeitão to jeden z najpopularniejszych regionalnych produktów Portugalii, a historia jego produkcji sięga już ponad 130 lat. Jest wyrabiany z owczego mleka i charakteryzuje się miękką, kremową konsystencją. Przejazd do Lizbony. Zakwaterowanie. Wieczorem czas wolny na spacer po Lizbonie i spróbowanie lokalnej kuchni w licznych restauracjach. Nocleg.
4. DZIEŃ. LIZBONA – SINTRA I QUEIJADA – LEKCJA GOTOWANIA BACALHAU
Śniadanie. Zwiedzanie LIZBONY: Rua Augusta, plac Rossio, Belém, urocza nadbrzeżna dzielnica z zabytkami sztuki manuelińskiej: wieża Belém i pomnik Odkryć Geograficznych. W trakcie zwiedzania będzie czas na posmakowanie najsłynniejszego portugalskiego ciastka - Pastéis de Belém. Zazwyczaj podawane jest na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przejazd do SINTRY – dawnej letniej rezydencji portugalskich monarchów. Sintra słynie z wyrobu Queijada – małego ciasteczka, na zewnątrz chrupiącego, w środku wypełnionego masą składającą się z trzech gatunków sera, mąki, cukru i cynamonu. Lekcja gotowania w lokalnej tawernie połączona z kolacją. Nauka przyrządzania tradycyjnych potraw: przystawki, słynnego bacalhau i deseru. Powrót do Lizbony, nocleg.
5. DZIEŃ. AVEIRO – PRZYRZĄDZANIE OVOS MOLES i degustacja PORTO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do AVEIRO, miasta na wodzie, z labiryntem kanałów. Spacer po centrum, gdzie można podziwiać domy rybaków. Warsztaty przyrządzania Ovos Moles – deseru składającego się ze świeżej masy przygotowanej z żółtek jaj zmieszanych z cukrem, otoczonej opłatkowym ciastem. Przejazd do PORTO, miasta niezwykłego, malowniczo położonego na wzgórzu nad rzeką Duero. Wizyta w piwnicach, gdzie dojrzewają portugalskie wina, degustacja słynnego porto. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
6. DZIEŃ. DEGUSTACJA WINA ALIANÇA – COIMBRA – FÁTIMA
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do winnicy, gdzie produkowane jest regionalne musujące wino Aliança, degustacja. Przejazd do COIMBRY, dawnej stolicy Portugalii i centrum uniwersyteckiego. Zwiedzanie: najstarszy w kraju uniwersytet z barokową biblioteką Joanina; romańska katedra Sé Velha, kościół św. Krzyża. Przejazd do FÁTIMY, ośrodka kultu maryjnego i celu licznych pielgrzymek. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ. BATALHA – ALCOBAÇA – NAZARÉ
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BATALHA. Zwiedzanie dominikańskiego opactwa Matki Boskiej Zwycięskiej, arcydzieła portugalskiego gotyku. Przejazd do ALCOBAÇA, zwiedzanie gotyckiego klasztoru. Przejazd do NAZARÉ, kurortu nad Atlantykiem. Czas wolny. Przejazd do Algarve. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
8. DZIEŃ.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Faro. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Zależnie od godziny przylotu: czas wolny, kolacja, nocleg.
2. DZIEŃ. SILVES – LAGOS – PRZYLĄDEK ŚWIĘTEGO WINCENTEGO
Śniadanie. Przejazd do SILVES, nazywanego „Bagdadem Zachodu”, przypominającym o wpływach muzułmańskich w tym regionie. Spacer po mieście: mauretański zamek Castelo de Silves. Wizyta w winnicy połączona z degustacją lokalnego wina Barranco Longo. Przejazd do LAGOS, zwiedzanie stolicy regionu: pozostałości twierdzy, pierwsze w Europie miejsce handlu niewolnikami, kościół św. Antoniego. Ostatnim punktem programu jest Przylądek Świętego Wincentego, uznawany w średniowieczu za koniec świata. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ. ÉVORA i AZEITÃO: WINO i SER
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ÉVORY. Spacer: katedra z XII w., ruiny rzymskiej świątyni poświęconej bogini Dianie; plac Giraldo. Przejazd do AZEITÃO. Wizyta w winnicy połączona z degustacją wina i sera. Ser Queijo de Azeitão to jeden z najpopularniejszych regionalnych produktów Portugalii, a historia jego produkcji sięga już ponad 130 lat. Jest wyrabiany z owczego mleka i charakteryzuje się miękką, kremową konsystencją. Przejazd do Lizbony. Zakwaterowanie. Wieczorem czas wolny na spacer po Lizbonie i spróbowanie lokalnej kuchni w licznych restauracjach. Nocleg.
4. DZIEŃ. LIZBONA – SINTRA I QUEIJADA – LEKCJA GOTOWANIA BACALHAU
Śniadanie. Zwiedzanie LIZBONY: Rua Augusta, plac Rossio, Belém, urocza nadbrzeżna dzielnica z zabytkami sztuki manuelińskiej: wieża Belém i pomnik Odkryć Geograficznych. W trakcie zwiedzania będzie czas na posmakowanie najsłynniejszego portugalskiego ciastka - Pastéis de Belém. Zazwyczaj podawane jest na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przejazd do SINTRY – dawnej letniej rezydencji portugalskich monarchów. Sintra słynie z wyrobu Queijada – małego ciasteczka, na zewnątrz chrupiącego, w środku wypełnionego masą składającą się z trzech gatunków sera, mąki, cukru i cynamonu. Lekcja gotowania w lokalnej tawernie połączona z kolacją. Nauka przyrządzania tradycyjnych potraw: przystawki, słynnego bacalhau i deseru. Powrót do Lizbony, nocleg.
5. DZIEŃ. AVEIRO – PRZYRZĄDZANIE OVOS MOLES i degustacja PORTO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do AVEIRO, miasta na wodzie, z labiryntem kanałów. Spacer po centrum, gdzie można podziwiać domy rybaków. Warsztaty przyrządzania Ovos Moles – deseru składającego się ze świeżej masy przygotowanej z żółtek jaj zmieszanych z cukrem, otoczonej opłatkowym ciastem. Przejazd do PORTO, miasta niezwykłego, malowniczo położonego na wzgórzu nad rzeką Duero. Wizyta w piwnicach, gdzie dojrzewają portugalskie wina, degustacja słynnego porto. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
6. DZIEŃ. DEGUSTACJA WINA ALIANÇA – COIMBRA – FÁTIMA
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do winnicy, gdzie produkowane jest regionalne musujące wino Aliança, degustacja. Przejazd do COIMBRY, dawnej stolicy Portugalii i centrum uniwersyteckiego. Zwiedzanie: najstarszy w kraju uniwersytet z barokową biblioteką Joanina; romańska katedra Sé Velha, kościół św. Krzyża. Przejazd do FÁTIMY, ośrodka kultu maryjnego i celu licznych pielgrzymek. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ. BATALHA – ALCOBAÇA – NAZARÉ
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BATALHA. Zwiedzanie dominikańskiego opactwa Matki Boskiej Zwycięskiej, arcydzieła portugalskiego gotyku. Przejazd do ALCOBAÇA, zwiedzanie gotyckiego klasztoru. Przejazd do NAZARÉ, kurortu nad Atlantykiem. Czas wolny. Przejazd do Algarve. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
8. DZIEŃ.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
ŚWIADCZENIA7 noclegów w hotelach klasy turystycznej; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 7 śniadań, 6 kolacji (w tym 1 połączona z lekcją gotowania) • przelot • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • degustacje i lekcje gotowania wymienione w programie • ubezpieczenie KL i NW
UWAGI
- Obowiązkowa opłata na miejscu: bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 37 EUR.
Предложение недоступно
- отправить запрос
- +48 77 4476707
- +7 499 281 62 01
- +8 820 0011 0802
- Пн - пт: 8-17