10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:
Tropea – perła Morza Tyrreńskiego
Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
Oryginalne lody Tartufo
Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
Spektakularne zachody słońca
Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
Festiwal peperoncino w Diamante
Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
Wino
Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
James Bond w Kalabrii
Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
Słodka cebula i ostre peperoncino
Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
Miasteczka widma
Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
Oryginalne cytrusy i lukrecja
Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
Wyjątkowe likiery i grappy
Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka) Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski.
Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
Taksa klimatyczna
dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień płatna na miejscu w hotelu
Czas przelotu
Polska-Lamezia ok. 2 godz.
Opieka podczas wakacji
rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu.
w przypadku oferty - ITAKA TRAVEL EXPERT: zdalna opieka polskojęzycznych ekspertów poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. - TRANSFER: na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:
Tropea – perła Morza Tyrreńskiego
Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
Oryginalne lody Tartufo
Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
Spektakularne zachody słońca
Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
Festiwal peperoncino w Diamante
Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
Wino
Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
James Bond w Kalabrii
Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
Słodka cebula i ostre peperoncino
Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
Miasteczka widma
Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
Oryginalne cytrusy i lukrecja
Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
Wyjątkowe likiery i grappy
Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka) Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski.
Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
Taksa klimatyczna
dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień płatna na miejscu w hotelu
Czas przelotu
Polska-Lamezia ok. 2 godz.
Opieka podczas wakacji
rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu.
w przypadku oferty - ITAKA TRAVEL EXPERT: zdalna opieka polskojęzycznych ekspertów poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. - TRANSFER: na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.