Najlepszych tunezyjskich daktyli spróbować możesz na południu kraju. To tam rosną bowiem rozciągające się po horyzont gaje daktylowe. Mówi się, że najbardziej smakowite są odmiany Deglet Nour, zwane też Palcami Boga. Podłużne, niemal przezroczyste, o wyraźnym miodowym smaku nie mają sobie równych. Palma daktylowa daje jednak nie tylko owoce, ale również liście – po wysuszeniu można z nich pleść maty czy kosze. Kłodzina, czyli drewno budowlane służący do budowy mebli czy konstrukcji dachów, a także jako doskonałe wino daktylowe!
Najlepszych tunezyjskich daktyli spróbować możesz na południu kraju. To tam rosną bowiem rozciągające się po horyzont gaje daktylowe. Mówi się, że najbardziej smakowite są odmiany Deglet Nour, zwane też Palcami Boga. Podłużne, niemal przezroczyste, o wyraźnym miodowym smaku nie mają sobie równych. Palma daktylowa daje jednak nie tylko owoce, ale również liście – po wysuszeniu można z nich pleść maty czy kosze. Kłodzina, czyli drewno budowlane służący do budowy mebli czy konstrukcji dachów, a także jako doskonałe wino daktylowe!