Jeśli chcesz jeszcze mocniej zanurzyć się w soczystą zieleń, to koniecznie wybierz się na kolejną wyspę – Gozo. Druga największa z wysp maltańskich jest zdecydowanie bardziej wiejska i zielona niż sama Malta. Nazywana spichlerzem kraju, znana jest z upraw kaparów, fenkułów, oliwek, pomidorów i winorośli, a także ze wszelakich przetworów z tych płodów ziemi. Pamiątki możesz kupić w jednych z licznych sklepików, a następnie skosztować doskonałych oliwek, oliwy, suszonych pomidorów czy lokalnej pomidorowej pasty zwanej kunservą. Na wyspę warto zwłaszcza wybrać się wczesną wiosną, kiedy wszystko dopiero budzi się do życia.
Jeśli chcesz jeszcze mocniej zanurzyć się w soczystą zieleń, to koniecznie wybierz się na kolejną wyspę – Gozo. Druga największa z wysp maltańskich jest zdecydowanie bardziej wiejska i zielona niż sama Malta. Nazywana spichlerzem kraju, znana jest z upraw kaparów, fenkułów, oliwek, pomidorów i winorośli, a także ze wszelakich przetworów z tych płodów ziemi. Pamiątki możesz kupić w jednych z licznych sklepików, a następnie skosztować doskonałych oliwek, oliwy, suszonych pomidorów czy lokalnej pomidorowej pasty zwanej kunservą. Na wyspę warto zwłaszcza wybrać się wczesną wiosną, kiedy wszystko dopiero budzi się do życia.