Biuro podróży Itaka

    Informacje praktyczne Reykjavik

    Reykjavik - informacje praktyczne

    icon
    Niezbędne dokumenty
    ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka), wiza nie jest wymagana
    Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
    icon
    Opieka podczas wakacji
    • zdalna opieka polskojęzycznego zespołu ITAKA Travel Expert poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. Na miejscu nie ma rezydenta.
    • na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
    • podczas wycieczek objazdowych opieka pilota
    icon
    Waluta
    korona islandzka (ISK)
    1 ISK = ok. 100 aurarów, 100 ISK = ok. 0,71 EUR
    icon
    Język
    islandzki
    icon
    Gniazdka elektryczne
    takie jak w Polsce
    icon
    Pogada
    bardzo zmienna, niezależnie od pory roku na Islandii występują częste deszcze oraz silne wiatry, dlatego bardzo ważna jest ciepła i wodoodporna odzież. Średnia temperatura w lecie to ok. 15 °C.
    icon
    Przykładowe ceny na miejscu
    • w restauracjach i kawiarniach: obiad –ok. 3000 ISK, pizza – od ok. 1500 ISK, naleśniki – od ok.1300 ISK, ryba z frytkami – od ok. 1600 ISK, kawa – od ok. 250 ISK, ciastko – od ok. 250 ISK, piwo – od ok. 600 IKS, kieliszek wina – od ok. 600 ISK
    icon
    Kuchnia
    jakich potraw warto spróbować:
    • hakarl - mięso rekina, które musi przez kilka tygodni dojrzewać. Potem je się wędzi i długo suszy. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wódka, zwana svarta daudi, czyli czarna śmierć oraz czarny razowy chleb
    • plokkfiskur - gulasz rybny, ryba duszona z ziemniakami
    • hangikjöt - wędzone mięso baranie lub jagnięce, podawane z ziemniakami groszkiem, białym sosem i czerwoną, marynowaną kapustą
    A co na deser?
    • skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny, w smaku podobny do niskotłuszczowego jogurtu, ale znacznie bardziej delikatny. Podawany jest z solą, cukrem, owocami lub bitą śmietaną, zależnie od gustu
    icon
    Zakupy
    co warto przywieźć:
    • wyroby z owczej skóry
    • wyroby z owczej wełny, m.in. swetry z charakterystycznymi skandynawskimi wzorami
    • harðfiskur, czyli suszona ryba
    • płyty
    icon

    Zawsze aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych po wybraniu miejsca docelowego podróży.

    Informacje praktyczne Reykjavik

    Reykjavik - informacje praktyczne

    icon
    Niezbędne dokumenty
    ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka), wiza nie jest wymagana
    Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
    icon
    Opieka podczas wakacji
    • zdalna opieka polskojęzycznego zespołu ITAKA Travel Expert poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. Na miejscu nie ma rezydenta.
    • na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
    • podczas wycieczek objazdowych opieka pilota
    icon
    Waluta
    korona islandzka (ISK)
    1 ISK = ok. 100 aurarów, 100 ISK = ok. 0,71 EUR
    icon
    Język
    islandzki
    icon
    Gniazdka elektryczne
    takie jak w Polsce
    icon
    Pogada
    bardzo zmienna, niezależnie od pory roku na Islandii występują częste deszcze oraz silne wiatry, dlatego bardzo ważna jest ciepła i wodoodporna odzież. Średnia temperatura w lecie to ok. 15 °C.
    icon
    Przykładowe ceny na miejscu
    • w restauracjach i kawiarniach: obiad –ok. 3000 ISK, pizza – od ok. 1500 ISK, naleśniki – od ok.1300 ISK, ryba z frytkami – od ok. 1600 ISK, kawa – od ok. 250 ISK, ciastko – od ok. 250 ISK, piwo – od ok. 600 IKS, kieliszek wina – od ok. 600 ISK
    icon
    Kuchnia
    jakich potraw warto spróbować:
    • hakarl - mięso rekina, które musi przez kilka tygodni dojrzewać. Potem je się wędzi i długo suszy. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wódka, zwana svarta daudi, czyli czarna śmierć oraz czarny razowy chleb
    • plokkfiskur - gulasz rybny, ryba duszona z ziemniakami
    • hangikjöt - wędzone mięso baranie lub jagnięce, podawane z ziemniakami groszkiem, białym sosem i czerwoną, marynowaną kapustą
    A co na deser?
    • skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny, w smaku podobny do niskotłuszczowego jogurtu, ale znacznie bardziej delikatny. Podawany jest z solą, cukrem, owocami lub bitą śmietaną, zależnie od gustu
    icon
    Zakupy
    co warto przywieźć:
    • wyroby z owczej skóry
    • wyroby z owczej wełny, m.in. swetry z charakterystycznymi skandynawskimi wzorami
    • harðfiskur, czyli suszona ryba
    • płyty
    icon

    Zawsze aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych po wybraniu miejsca docelowego podróży.