Informacje praktyczne Islandia

Islandia - informacje praktyczne

icon
Niezbędne dokumenty
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka), wiza nie jest wymagana
Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
icon
Opieka podczas wakacji
  • zdalna opieka polskojęzycznego zespołu ITAKA Travel Expert poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. Na miejscu nie ma rezydenta.
  • na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
  • podczas wycieczek objazdowych opieka pilota
icon
Waluta
korona islandzka (ISK)
1 ISK = ok. 100 aurarów, 100 ISK = ok. 0,71 EUR
icon
Język
islandzki
icon
Gniazdka elektryczne
takie jak w Polsce
icon
Pogada
bardzo zmienna, niezależnie od pory roku na Islandii występują częste deszcze oraz silne wiatry, dlatego bardzo ważna jest ciepła i wodoodporna odzież. Średnia temperatura w lecie to ok. 15 °C.
icon
Przykładowe ceny na miejscu
  • w restauracjach i kawiarniach: obiad –ok. 3000 ISK, pizza – od ok. 1500 ISK, naleśniki – od ok.1300 ISK, ryba z frytkami – od ok. 1600 ISK, kawa – od ok. 250 ISK, ciastko – od ok. 250 ISK, piwo – od ok. 600 IKS, kieliszek wina – od ok. 600 ISK
icon
Kuchnia
jakich potraw warto spróbować:
  • hakarl - mięso rekina, które musi przez kilka tygodni dojrzewać. Potem je się wędzi i długo suszy. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wódka, zwana svarta daudi, czyli czarna śmierć oraz czarny razowy chleb
  • plokkfiskur - gulasz rybny, ryba duszona z ziemniakami
  • hangikjöt - wędzone mięso baranie lub jagnięce, podawane z ziemniakami groszkiem, białym sosem i czerwoną, marynowaną kapustą
A co na deser?
  • skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny, w smaku podobny do niskotłuszczowego jogurtu, ale znacznie bardziej delikatny. Podawany jest z solą, cukrem, owocami lub bitą śmietaną, zależnie od gustu
icon
Zakupy
co warto przywieźć:
  • wyroby z owczej skóry
  • wyroby z owczej wełny, m.in. swetry z charakterystycznymi skandynawskimi wzorami
  • harðfiskur, czyli suszona ryba
  • płyty
icon
Zawsze aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych po wybraniu miejsca docelowego podróży.

Informacje praktyczne Islandia

Islandia - informacje praktyczne

icon
Niezbędne dokumenty
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka), wiza nie jest wymagana
Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
icon
Opieka podczas wakacji
  • zdalna opieka polskojęzycznego zespołu ITAKA Travel Expert poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. Na miejscu nie ma rezydenta.
  • na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
  • podczas wycieczek objazdowych opieka pilota
icon
Waluta
korona islandzka (ISK)
1 ISK = ok. 100 aurarów, 100 ISK = ok. 0,71 EUR
icon
Język
islandzki
icon
Gniazdka elektryczne
takie jak w Polsce
icon
Pogada
bardzo zmienna, niezależnie od pory roku na Islandii występują częste deszcze oraz silne wiatry, dlatego bardzo ważna jest ciepła i wodoodporna odzież. Średnia temperatura w lecie to ok. 15 °C.
icon
Przykładowe ceny na miejscu
  • w restauracjach i kawiarniach: obiad –ok. 3000 ISK, pizza – od ok. 1500 ISK, naleśniki – od ok.1300 ISK, ryba z frytkami – od ok. 1600 ISK, kawa – od ok. 250 ISK, ciastko – od ok. 250 ISK, piwo – od ok. 600 IKS, kieliszek wina – od ok. 600 ISK
icon
Kuchnia
jakich potraw warto spróbować:
  • hakarl - mięso rekina, które musi przez kilka tygodni dojrzewać. Potem je się wędzi i długo suszy. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wódka, zwana svarta daudi, czyli czarna śmierć oraz czarny razowy chleb
  • plokkfiskur - gulasz rybny, ryba duszona z ziemniakami
  • hangikjöt - wędzone mięso baranie lub jagnięce, podawane z ziemniakami groszkiem, białym sosem i czerwoną, marynowaną kapustą
A co na deser?
  • skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny, w smaku podobny do niskotłuszczowego jogurtu, ale znacznie bardziej delikatny. Podawany jest z solą, cukrem, owocami lub bitą śmietaną, zależnie od gustu
icon
Zakupy
co warto przywieźć:
  • wyroby z owczej skóry
  • wyroby z owczej wełny, m.in. swetry z charakterystycznymi skandynawskimi wzorami
  • harðfiskur, czyli suszona ryba
  • płyty
icon
Zawsze aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych po wybraniu miejsca docelowego podróży.
  • fb
  • insta
  • yt
  • tiktok
  • blik
  • ms
  • visa
  • przelewy
  • gpay
  • applepay
  • terazPolska
  • pit
Wszelkie prawa zastrzeżone przez Biuro Podróży ITAKA 2024. Jeśli korzystasz z naszego z serwisu, akceptujesz nasz Regulamin.