Nazywane „Kreatywnym Miastem Gastronomii”, w 2015 r. zostało przez UNESCO ogłoszone „Gastronomiczną Stolicą” całego regionu Morza Śródziemnego. A to ze względu na długie, kulinarne tradycje, doskonałe restauracje, a przede wszystkim wysokiej jakości lokalne produkty, których historia zaczyna się już od czasów Fenicjan. To oni wprowadzili uprawę winogron w regionie i zapoczątkowali produkcję wina. Mówi się, że od XV w. region Denia dostarcza najwięcej rodzynek do całej Europy, a nawet na rynek amerykański. Poza winem, lokalnym specjałem jest także gamba roja de Denia, czyli odpowiednio przyrządzone czerwone krewetki. Poza restauracjami w mieście warto odwiedzić pełne żołnierzyków, samochodzików i lalek muzeum zabawek, mauretański zamek Castillo de Denia oraz dawną dzielnicę rybacką Baix la Mar, gdzie obecnie organizowane są licytacje ryb na giełdzie rybnej w La Lonja. To właśnie z tego miasta wypływają promy na Ibizę, a w pierwszej połowie lipca, od 1926 r., celebruje się święto byków.