Największa wyspa archipelagu, ma 65 km długości i 16 km szerokości i nazywana jest Zieloną Wyspą. Jej bujna roślinność zachwyca przez cały rok! Kiedyś były tu dwie oddzielne wysepki, ale wybuch wulkanu z 1563 r. sprawił, że zalane lawą połączyły się w jedną. Wyspa słynie z gorących źródeł, jak Caldeira das Furnas, gdzie gotowana jest potrawa cozido. Wyspa oferuje również miejsca takie jak Park Terra Nostra, Poca da Dona Beija, Caldeira Velha oraz Ponta da Ferraria. Znajdziesz tu gejzery oraz lasy laurowe, w których żyje jeden z najrzadszych europejskich ptaków – niewielki, kolorowy gil azorski. Będąc na São Miguel, koniecznie odwiedź, położoną zaledwie 500 m w linii prostej, maleńką wysepkę Islet of Vila Franca do Campo. Cała wysepka to jeden wielki krater powulkaniczny, którego kaldera jest wypełniona wodą oceaniczną. Tworzy rodzaj zatoki połączonej z otwartym oceanem niewielkim przesmykiem zwanym Boquete, dzięki czemu woda tam jest bardzo spokojna. W przeszłości był tu fort wojskowy, a obecnie w sezonie jest oficjalnym kąpieliskiem oznaczonym nawet Błękitną Flagą, nad którym czuwa grupa ratowników. Widok na ten zadziwiający krater najlepiej podziwiać z góry, wdrapując się na krawędź kaldery – ostrożnie, bo ściany są dość strome! Podobnych punktów widokowych na São Miguel jest mnóstwo, wystarczy wspomnieć, chociażby o Pico da Barrosa, czy o punktach położonych w okolicach Lagoa do Fogo, Lagoa do Canario, Lagoa de Santiago czy Caldeira das Sete Cidades. Wyspa słynie także z plantacji herbaty i ananasów.