Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
Chianti • Lukka • Piza • Florencja • San Gimignano • Siena • Pistoia • Vinci • Pietrasanta • Viareggio
Dla tych, którzy chcą w inny sposób poznać uroki Toskanii. Całkowity spokój, cisza i piękna toskańska przyroda wokół. Wypoczynek na tarasie przy porannej kawie z widokiem na szpalery cyprysów wyznaczających drogi i granice posiadłości. Zapachy drzew i ziół, wokół cisza. Posiłki w starych fattoriach, stylowo urządzonych gospodarstwach, wytwarzających zdrową żywność. Obiadokolacje poprzedzone degustacją lokalnych wyrobów: serów, szynek, oliwy, chleba i innych. To wyprawa do krainy smaków, zapachów, minionych wieków i spokojnego wiejskiego „dolce vita”. Trasa we Włoszech: ok. 800 km
1. DZIEŃ.
Zbiórka na lotnisku. Przelot do Florencji. Transfer do fattorii w Ponte Buggianese koło Pistoi. Fattoria odrestaurowana w latach 80-tych pozwala spędzić udane wakacje w spokojnym miejscu, dla tych którzy lubią kuchnię i przyrodę toskańską. Fattoria jest zbudowana w stylu toskańskim, zapewnia wszelkie wygody w pokojach, do dyspozycji gości basen odkryty, restauracja z pięknym tarasem. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
2. DZIEŃ. CHIANTI
Śniadanie. Przejazd do CHIANTI. Ten cichy, nieco senny i zielony region pełen winnic i pięknych miasteczek, jest znany na całym świecie z produkcji wina Chianti Classico. Objazd małych miejscowości m.in. Castellina i Greve in Chinati. Wieczorem wizyta w Tenuta Fattoria Il Palagio, w Mercatale (www.castelloilpalagio.it). Degustacja lokalnych wyrobów, następnie kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
3. DZIEŃ. LUKKA - PIZA
Śniadanie. Przejazd do LUKKI i spacer murami miejskimi. Zwiedzanie historycznego centrum: katedra San Martino ze słynnym wizerunkiem Volto Santo, plac Napoleona, średniowieczny kościół San Michele in Foro, romańska bazylika San Frediano z relikwiami patronki miasta, św. Zyty. Przejazd do PIZY. Zwiedzanie: plac Cudów z dzwonnicą katedralną, czyli słynną Krzywą Wieżą, wnętrze katedry Santa Maria Assunta i baptysterium. Spacer przez plac Kawalerów do kościółka Santa Maria della Spina, położonego nad brzegiem Arno. Czas wolny. Przejazd do Tenuta Torre w Cenaia, degustacja wyrobów lokalnych, kolacja (www.torreacenaia.it). Powrót do hotelu, nocleg.
4. DZIEŃ. FLORENCJA
Śniadanie. Zwiedzanie FLORENCJI – miasta Medyceuszy i stolicy Toskanii: kościół franciszkański Santa Croce z cenotafem Dantego, grobowcami Michała Anioła, Galileusza, Machiavellego, Rossiniego, spacer przez dzielnicę Dantego do religijnego serca miasta z baptysterium, do którego prowadzą słynne Drzwi Raju Ghibertiego, katedrą z olbrzymią kopułą Brunelleschiego i dzwonnicą Giotta. Przejście przez Piazza della Signoria na Ponte Vecchio, czyli Most Złotników. Wizyta w renesansowym Palazzo Pitti i przyległych ogrodach Boboli. Czas wolny. Przejazd do Fattorii di Maiano w Fiesole (http://fattoriadimaiano.com/). Degustacja lokalnych wyrobów, kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ. SAN GIMIGNANO - SIENA
Śniadanie. Przejazd do SAN GIMIGNANO zwanego średniowiecznym Manhattanem, którego historyczne centrum zostało wpisane na listę UNESCO. Zwiedzanie: brukowany Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo; kościół kolegiacki z cyklami fresków autorstwa Bartolo di Fredi i Barna da Siena. Spacer ulicą San Giovanni, na której znajdują się sklepiki z rzemiosłem artystycznym. Czas wolny. Przejazd do SIENY, jednego z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich. Zwiedzanie: kościół św. Dominika z relikwiami św. Katarzyny Sieneńskiej, Campo – amfiteatralny plac w kształcie muszli, gdzie odbywają się słynne wyścigi konne Palio, katedra z rzeźbami Nicoli i Giovanniego Pisano, Donatella, Michała Anioła i freskami Pinturicchia. Spacer po Via di Città z patrycjuszowskimi domami i wspaniałymi pałacami. Czas wolny. Przejazd do Castel di Pugna (www.casteldipugna.it), degustacja wyrobów lokalnych, kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ. PISTOIA - VINCI
Śniadanie. Przejazd do PISTOI, miasta niegdyś dorównującego świetnością Florencji. Spacer po starym centrum z jednym z najpiękniejszych średniowiecznych placów we Włoszech: Piazza del Duomo, katedra św. Zenona z ołtarzem św. Jakuba wykonanym z wytłaczanego srebra, baptysterium i dzwonnica. Czas wolny. Przejazd do VINCI – małego miasteczka na wzgórzu pośród gajów oliwnych i winnic, rodzinnego miasteczka Leonarda da Vinci. Zwiedzanie głównej atrakcji, muzeum znajdującego się w XI w. twierdzy, poświęconego genialnemu artyście i wynalazcy. Spacer po mieście. Przejazd do Fattoria S. Barbara (www.aziendaagricolasantabarbara.it), degustacja wyrobów lokalnych, kolacja. Przejazd do hotelu, nocleg.
7. DZIEŃ. PIETRASANTA - VIAREGGIO
Śniadanie. Czas wolny - do wyboru: relaks przy basenie, indywidualne zwiedzanie (przy organizacji dnia będzie pomocny pilot) lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka do PIETRASANTY - miasteczka nazywanego małymi Atenami, które dzięki marmurowi od wieków przyciąga artystów z całego świata, którzy mają tu nie tylko swoje pracownie, ale także posiadłości. Spacer po centrum z licznymi galeriami. Przejazd do VIAREGGIO - popularnej miejscowości wypoczynkowej na wybrzeżu Versilia. Czas wolny na plażowanie. Powrót do hotelu. Wieczorem na pożegnanie toskańska kolacja w fattorii. Nocleg.
8. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie i przejazd na lotnisko we Florencji. Wylot do Polski.
7 noclegów w Agriturismo Fattoria Settepassi, Ponte Buggianese, www.rphotels.com/settepassi; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami, klimatyzacja, tv, telefon • wyżywienie: 7 śniadań, 2 obiadokolacje w miejscu noclegu, 5 degustacji połączonych z obiadokolacjami • przelot • przejazdy autokarem lub busem zgodnie z programem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: FLRLUKS
Chianti • Lukka • Piza • Florencja • San Gimignano • Siena • Pistoia • Vinci • Pietrasanta • Viareggio
Dla tych, którzy chcą w inny sposób poznać uroki Toskanii. Całkowity spokój, cisza i piękna toskańska przyroda wokół. Wypoczynek na tarasie przy porannej kawie z widokiem na szpalery cyprysów wyznaczających drogi i granice posiadłości. Zapachy drzew i ziół, wokół cisza. Posiłki w starych fattoriach, stylowo urządzonych gospodarstwach, wytwarzających zdrową żywność. Obiadokolacje poprzedzone degustacją lokalnych wyrobów: serów, szynek, oliwy, chleba i innych. To wyprawa do krainy smaków, zapachów, minionych wieków i spokojnego wiejskiego „dolce vita”. Trasa we Włoszech: ok. 800 km
1. DZIEŃ.
Zbiórka na lotnisku. Przelot do Florencji. Transfer do fattorii w Ponte Buggianese koło Pistoi. Fattoria odrestaurowana w latach 80-tych pozwala spędzić udane wakacje w spokojnym miejscu, dla tych którzy lubią kuchnię i przyrodę toskańską. Fattoria jest zbudowana w stylu toskańskim, zapewnia wszelkie wygody w pokojach, do dyspozycji gości basen odkryty, restauracja z pięknym tarasem. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
2. DZIEŃ. CHIANTI
Śniadanie. Przejazd do CHIANTI. Ten cichy, nieco senny i zielony region pełen winnic i pięknych miasteczek, jest znany na całym świecie z produkcji wina Chianti Classico. Objazd małych miejscowości m.in. Castellina i Greve in Chinati. Wieczorem wizyta w Tenuta Fattoria Il Palagio, w Mercatale (www.castelloilpalagio.it). Degustacja lokalnych wyrobów, następnie kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
3. DZIEŃ. LUKKA - PIZA
Śniadanie. Przejazd do LUKKI i spacer murami miejskimi. Zwiedzanie historycznego centrum: katedra San Martino ze słynnym wizerunkiem Volto Santo, plac Napoleona, średniowieczny kościół San Michele in Foro, romańska bazylika San Frediano z relikwiami patronki miasta, św. Zyty. Przejazd do PIZY. Zwiedzanie: plac Cudów z dzwonnicą katedralną, czyli słynną Krzywą Wieżą, wnętrze katedry Santa Maria Assunta i baptysterium. Spacer przez plac Kawalerów do kościółka Santa Maria della Spina, położonego nad brzegiem Arno. Czas wolny. Przejazd do Tenuta Torre w Cenaia, degustacja wyrobów lokalnych, kolacja (www.torreacenaia.it). Powrót do hotelu, nocleg.
4. DZIEŃ. FLORENCJA
Śniadanie. Zwiedzanie FLORENCJI – miasta Medyceuszy i stolicy Toskanii: kościół franciszkański Santa Croce z cenotafem Dantego, grobowcami Michała Anioła, Galileusza, Machiavellego, Rossiniego, spacer przez dzielnicę Dantego do religijnego serca miasta z baptysterium, do którego prowadzą słynne Drzwi Raju Ghibertiego, katedrą z olbrzymią kopułą Brunelleschiego i dzwonnicą Giotta. Przejście przez Piazza della Signoria na Ponte Vecchio, czyli Most Złotników. Wizyta w renesansowym Palazzo Pitti i przyległych ogrodach Boboli. Czas wolny. Przejazd do Fattorii di Maiano w Fiesole (http://fattoriadimaiano.com/). Degustacja lokalnych wyrobów, kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ. SAN GIMIGNANO - SIENA
Śniadanie. Przejazd do SAN GIMIGNANO zwanego średniowiecznym Manhattanem, którego historyczne centrum zostało wpisane na listę UNESCO. Zwiedzanie: brukowany Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo; kościół kolegiacki z cyklami fresków autorstwa Bartolo di Fredi i Barna da Siena. Spacer ulicą San Giovanni, na której znajdują się sklepiki z rzemiosłem artystycznym. Czas wolny. Przejazd do SIENY, jednego z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich. Zwiedzanie: kościół św. Dominika z relikwiami św. Katarzyny Sieneńskiej, Campo – amfiteatralny plac w kształcie muszli, gdzie odbywają się słynne wyścigi konne Palio, katedra z rzeźbami Nicoli i Giovanniego Pisano, Donatella, Michała Anioła i freskami Pinturicchia. Spacer po Via di Città z patrycjuszowskimi domami i wspaniałymi pałacami. Czas wolny. Przejazd do Castel di Pugna (www.casteldipugna.it), degustacja wyrobów lokalnych, kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ. PISTOIA - VINCI
Śniadanie. Przejazd do PISTOI, miasta niegdyś dorównującego świetnością Florencji. Spacer po starym centrum z jednym z najpiękniejszych średniowiecznych placów we Włoszech: Piazza del Duomo, katedra św. Zenona z ołtarzem św. Jakuba wykonanym z wytłaczanego srebra, baptysterium i dzwonnica. Czas wolny. Przejazd do VINCI – małego miasteczka na wzgórzu pośród gajów oliwnych i winnic, rodzinnego miasteczka Leonarda da Vinci. Zwiedzanie głównej atrakcji, muzeum znajdującego się w XI w. twierdzy, poświęconego genialnemu artyście i wynalazcy. Spacer po mieście. Przejazd do Fattoria S. Barbara (www.aziendaagricolasantabarbara.it), degustacja wyrobów lokalnych, kolacja. Przejazd do hotelu, nocleg.
7. DZIEŃ. PIETRASANTA - VIAREGGIO
Śniadanie. Czas wolny - do wyboru: relaks przy basenie, indywidualne zwiedzanie (przy organizacji dnia będzie pomocny pilot) lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka do PIETRASANTY - miasteczka nazywanego małymi Atenami, które dzięki marmurowi od wieków przyciąga artystów z całego świata, którzy mają tu nie tylko swoje pracownie, ale także posiadłości. Spacer po centrum z licznymi galeriami. Przejazd do VIAREGGIO - popularnej miejscowości wypoczynkowej na wybrzeżu Versilia. Czas wolny na plażowanie. Powrót do hotelu. Wieczorem na pożegnanie toskańska kolacja w fattorii. Nocleg.
8. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie i przejazd na lotnisko we Florencji. Wylot do Polski.
7 noclegów w Agriturismo Fattoria Settepassi, Ponte Buggianese, www.rphotels.com/settepassi; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami, klimatyzacja, tv, telefon • wyżywienie: 7 śniadań, 2 obiadokolacje w miejscu noclegu, 5 degustacji połączonych z obiadokolacjami • przelot • przejazdy autokarem lub busem zgodnie z programem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Kod oferty: FLRLUKS